Jump to content

American Pils - leżakowanie


elninio

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

planuję uwarzyć amerykańskiego pilsa - coś na wzór MVPils z Trzech Kumpli. Zastanawia mnie kwestia leżakowania. Ze względu, że jest to lager to powinien poleżeć w niskich temp. te 10-12 tygodni, ale czy jest to korzystne ze względu na mocny profil chmielowy? Czy aromaty amerykañskiego chmielu zachowają się po takim czasie czy traktować piwo jak górniaka i pić póki jest świeże?

pzdr

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie musisz trzymać aż tyle. W piwowarstwie domowym na moje oko zazwyczaj koło 4 tygodni się lageruje i daje się jeszcze trochę posiedzieć w butelkach żeby dojrzało. Nie wiem jak z aromatem, po takim czasie bo na razie mam tylko jednego dolniaka, ktory wciaz dojrzewa.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.