Roy_Batty Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam Zacząłem chmielić na zimno a tu niespodziewana wiadomość, że zakupione butelki dostarczone zostaną 3-4 dni później od planowanego terminu. Co oznacza chmielenie na zimno przez 7 dni, albo po 4 dniach (czyli jutro) zlanie z filtrowaniem chmielin do pojemnika z kranikiem i w takiej postaci oczekiwanie kolejne 3-4 dni na butelki... . Które rozwiązanie jest lepsze?. Obawiam się "trawy" w goryczce etc. . Piwo to AIPA, na zimno 3,5g chmielu/1l piwa. Prawie w równych proporcjach: chinook, simcoe, cascade. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Przy przelaniu ryzykujesz utlenianie. Przy zostawieniu trawą. Osobiście bym odfiltrował. Ale dobrym pomysłem może być wstawienie do chłodnego otoczenia, wtedy wszystkie procesy zachodzą wolniej i myślę że możesz uniknąć kłopotu. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Można jeszcze kupić w sklepie butelki, pozbierać od znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Ja bym wcześniej zlał. 7 dni to już długo. I tak, wcześniej czy później, będziesz musiał zlewać i filtrować przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jeśli masz butlę z co2 możesz zrobić "poduszkę" nad zlanym piwem i zostawić tak do momentu rozlewu. Rzecz jasna póki co bez dodawania surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Już postanowiłem, zleję piwo do drugiego pojemnika. Pierwotny plan był zlać piwo do fermentora z kranikiem, metodą z pończochą na końcu wężyka. W fermentorze miał być zamontowany dodatkowo metalowy filtr z oplotu, żeby przy nalewaniu do butelek zatrzymał pozostałe drobiny chmielu (pewnie to nadgorliwość z mojej strony). Czas na dostawę butelek 3 dni, ten czas moczenia metalowego oplotu w młodym piwie mnie niepokoji, pewne zakażenie, albo w smaku heavy metal ;)?. Być może pończocha plus reduktor osadu załatwi sprawę w tym wypadku?, tak na zdrowy rozsądek. Dzięki za wszystkie posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juliusz Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Ale ale po co? 7 dni to jeszcze nie jest długo i żadnej trawy nie powinno, być szczególnie, że wrzucasz tam 60 czy 70 gram. Jeśli jeszcze będziesz trzymał to w niższej temperaturze to wtedy wolniej zachodzą procesy. Nie ma sensu zlewać wcześniej, bo tylko utleniasz piwo i ryzykujesz zakażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 19 minut temu, Juliusz napisał: Ale ale po co? 7 dni to jeszcze nie jest długo i żadnej trawy nie powinno, być szczególnie, że wrzucasz tam 60 czy 70 gram. Jeśli jeszcze będziesz trzymał to w niższej temperaturze to wtedy wolniej zachodzą procesy. Nie ma sensu zlewać wcześniej, bo tylko utleniasz piwo i ryzykujesz zakażeniem. Przecież i tak będzie musiał zlewać przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi