michal9890 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam Niby prosta sprawa a pogubiłem sie. Chodzi mi o różnice głębokości odfermentowania i ilość alkoholu wyliczonych w poszczególnych kalkulatorach. Problem w niewielkim stopniu występuje w słabszych piwach ale przy moim RIS już jest bardzo wyrazny. Mierząc refraktometrem brzeczkę przed fermentacją miałem 31,5 BRX, po fermentacji 22,0 BRX. Wpisując w kalkulatory uzyskuje bardzo różne wartości alkoholu od 8,8 do aż 14,2 Jak to jest z tymi mocniejszymi piwami? Trzeba wpisać jakiś szczególny współczynnik korelacji brzeczki? Ktoś mi powie ile ma moje piwo ekstraktu i alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Dosyć duże masz wyjściowe blg. Nie pomyliłeś się w pomiarze ? Bo odfermentowanie po korekcie masz dosyć słabe : 1/2 początkowego - 15,5 blg.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 1 godzinę temu, michal9890 napisał: Witam Niby prosta sprawa a pogubiłem sie. Chodzi mi o różnice głębokości odfermentowania i ilość alkoholu wyliczonych w poszczególnych kalkulatorach. Problem w niewielkim stopniu występuje w słabszych piwach ale przy moim RIS już jest bardzo wyrazny. Mierząc refraktometrem brzeczkę przed fermentacją miałem 31,5 BRX, po fermentacji 22,0 BRX. Wpisując w kalkulatory uzyskuje bardzo różne wartości alkoholu od 8,8 do aż 14,2 Jak to jest z tymi mocniejszymi piwami? Trzeba wpisać jakiś szczególny współczynnik korelacji brzeczki? Ktoś mi powie ile ma moje piwo ekstraktu i alkoholu? @michal9890 w zeszłym roku miałem podobny problem, choć trochę innej natury. Używam do przeliczeń algorytmu Terrilla. Ten algorytm nie zadziała w przypadku tak dużego ekstraktu jak w Twoim piwie. Proszę zerknij w komentarze pod tym linkiem. Algorytm był sprawdzany na piwach do 25°P, powyżej wychodzisz poza zakres. Nie wiem którego algorytmu używasz. Zatem zerknij w jego opis/metodologię, może ma tak samo jak Terrill. W przypadku dużego ekstraktu po prostu użyj spławika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Pomylić raczej się nie pomyliłem. Piwo będzie jeszcze leżało 19 godzin temu, Kurt napisał: Dosyć duże masz wyjściowe blg. Nie pomyliłeś się w pomiarze ? Bo odfermentowanie po korekcie masz dosyć słabe : 1/2 początkowego - 15,5 blg. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pomylić raczej się nie pomyliłem. Piwo będzie jeszcze leżało z tydzień to pobiorę próbkę jeszcze raz. PiotrST 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 18 godzin temu, Daniel() napisał: @michal9890 w zeszłym roku miałem podobny problem, choć trochę innej natury. Używam do przeliczeń algorytmu Terrilla. Ten algorytm nie zadziała w przypadku tak dużego ekstraktu jak w Twoim piwie. Proszę zerknij w komentarze pod tym linkiem. Algorytm był sprawdzany na piwach do 25°P, powyżej wychodzisz poza zakres. Nie wiem którego algorytmu używasz. Zatem zerknij w jego opis/metodologię, może ma tak samo jak Terrill. W przypadku dużego ekstraktu po prostu użyj spławika. Używałem algorytmów Terrila i Prime Lab. Na pierwszym wychodzi mi ekstrakt końcowy po korekcie 11,9 BLG i abv 14,2 a na drugim ekstrakt 14,9 BLG i abv 9,6. Chyba najlepszym wyjściem będzie pobranie większej próbki i sprawdzenie spławikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Nurtowało mnie to cały wieczór więc pobrałem próbkę. Ze spławika wyszło niecałe 13 BLG. Węc alko ok. 10,5. Następnym razem będę wiedział żeby przy takim balingu mierzyć tylko spławikiem. Wygląda na to, że drożdże US-05 już otarły do granic swoich możliwości. Piwo pozostało bardzo gęste, czekoladowe, dość słodkie ale skontrowane goryczką. Jak na tak świeże piwo wydaje się ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) 17 godzin temu, michal9890 napisał: Używałem algorytmów Terrila i Prime Lab. Na pierwszym wychodzi mi ekstrakt końcowy po korekcie 11,9 BLG i abv 14,2 a na drugim ekstrakt 14,9 BLG i abv 9,6. Chyba mówisz o PrimeTab, jeżeli się mylę to przepraszam i proszę o link do metody. Z Prime Tab korzysta m.in. BrewTarget. Niestety strona na którą powołuje się BT już wygasła, ale od czego jest webarchive. Tutaj masz https://web.archive.org/web/20160218073802/http://www.primetab.com:80/formulas.html formułę: Cytat Refractometer Brix to Specific Gravity Formula was derived from the 69th edition (1988-1989) of the CRC Handbook of Chemistry and Physics, "Concentrative Properties of Aqueous Solutions: Conversion Tables", Table 88 Sucrose MathCAD was used to curvefit the data for Degrees Brix @ 20 C (% sucrose by weight) and specific gravity @ 15 C SG = 1.000898 + 0.003859118*B + 0.00001370735*B*B + 0.00000003742517*B*B*B where: B = measured refractivity in Brix SG = calculated specific gravity at 15 C Final Specific Gravity from original and final Brix SG = 1.001843 - 0.002318474*OB - 0.000007775*OB*OB - 0.000000034*OB*OB*OB + 0.00574*FB + 0.00003344*FB*FB + 0.000000086*FB*FB*FB where: SG = estimated specific gravity of the sample OB = Original Brix FB = Final Brix Brix to Index of Refraction RI = 1.33302 + 0.001427193*B + 0.000005791157*B*B where: B = measured refractivity in Brix RI = calculated Refractive Index Alcohol by weight content from Final SG and Final Brix RI = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228) where: FB = Final Brix RI = calculated Refractive Index SG = Final SG Jak wpiszesz nazwę tej książki w wyszukiwarce i dopiszesz PDF, to znajdziesz tę pozycję a w niej tabelę. A tam tabela aż do 80% wagowo. Komentarz przy algorytmie mówi, że działa na danych wejściowych wziętych dla sacharozy. Przy dużym ekstrakcie i dużej mieszance cukrów sprawa staje się bardziej skomplikowana. Błąd przeliczenia będzie wzrastał. Przy dużym ekstrakcie nauczyłem używać się spławika. Dochodzi jeszcze druga sprawa kiedy refraktometr się nie nadaje, drożdże mogą nie wytrzymać ekstraktu. Nie przejedzą wszystkich cukrów. Wtedy błąd przeliczenia refraktometru będzie jeszcze większy. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się