Skocz do zawartości

Konkurs Viking Brewmaster Challenge 2018 rozstrzygnięty!


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Druga edycja konkursu piwowarskiego organizowanego przez Viking Malt została rozstrzygnięta 8 grudnia 2018 roku. Z czterech drużyn jedna okazała się zdecydowanym faworytem.

Po godzinie w 19 w warszawskim multitapie The Taps było już tłoczno. Na rozstrzygnięcie konkursu i finałową galę przybyli licznie fani piwa. Nie tylko ze stolicy.

Viking Brewmaster Challenge 2018

Impreza wzbudziła niemałe zainteresowanie, jako że w konkursie wzięło udział wiele znanych osób. Od piwowarów domowych, przez piwowarów zawodowych i blogerów. Wszyscy oni spotkali się równo trzy miesiące wcześniej w Pałacu Piotrawin, żeby uwarzyć cztery różne piwa. Zakładany styl: wariacja na temat grodziskiego. (relacja z warzenia tutaj)

48362620_2071976799512677_67993273958966materiały graficzne: Viking Malt

Finał

Szesnastu piwowarów, podzielonych na cztery drużyny, tak jak podczas warzenia w Piotrawinie – stawiło się w 8 grudnia w The Taps. Napięcie rosło z minuty na minutę, podgrzewane przez prowadzącego – Artura Kamińskiego z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Najpierw – testowanie piw przez publiczność. Mazowiecki Oddział PSPDnalewał piwa, a zgromadzeni swoimi głosami na kartach wskazywali faworytów. Oczywiście – anonimowo. W tym czasie można wyświetlony został film z warzenia – było się z czego pośmiać. Zapewne wkrótce będzie można go odnaleźć w sieci.

W tym czasie obrady rozpoczęło też jury. Zacne grono, złożone między innymi z sędziów piwa, pochyliło się na wariacjami grodziskiego. A było nad czym, bo piwa były niezwykłe: granatowe, zakwaszane, z lapsangiem, sokiem jabłkowym i niezwykle mocne (jak na grodzisza).

Zwycięzcy

Jako pierwsza została przyznana nagroda publiczności. Jak się okazało, do gustu publiczności najbardziej przypadł grodzisz z wędzoną herbatą lapsang oraz sokiem jabłkowym. Piwo to uwarzyła ekipa drużyna biała. Wśród oklasków i ogólnej radości piwowarzy wstąpili na scenę, by odebrać nagrody. Ufundowały je doskonale znane wszystkim piwowarom – dostawca sprzętu i surowców Browamator, producent słodów Viking Malt, drożdży płynnych Fermentum Mobile i goszczący na warzeniu w Piotrawinie – Polish Hops.

Jednak to był dopiero wstęp do prawdziwych emocji. Główna nagroda dopiero miała zostać wręczona, na co wszyscy oczekiwali w napięciu. Który z szesnastu piwowarów okazał się najlepszy? Któremu udało wygrać się z niełatwym stylem, jakim jest grodziskie?

Okazało się, że nie tylko publiczności piwo drużyny białych przypadło najbardziej do gustu. Zwyciężyła drużyna pod przewodnictwem znanego wszem i wobec Józka, czyli Krzysztofa Juszczuka (browar Harpagan, browar Jan Olbracht), wspomagana fachową pomocą Małgorzaty Węgierskiej (browar Warkot), Marcina Lichtarskiego (blog Browar Lichtus) oraz piszącego te słowa Przemka Iwanka (inicjatywa Piwo i Cydr, Alchemia – podcast o piwie, Kraft Magia). Z wielką przyjemnością cała czwórka wkroczyła na scenę, by odebrać nagrody, a oklaskom, okrzykom i zdjęciom nie było końca.

Także pozostali zawodnicy zostali godnie uhonorowani. Kolejne miejsca zajęły drużyny:

  • 2. miejsce – czerwona
  • 3. miejsce – szara
  • 4. miejsce – czarna

Warto wspomnieć o jeszcze jednym elemencie Finału. Imprezę od strony gastronomii wsparł Jarecki Gotuje. Jak zwykle wznosząc się na wyżyny kulinarnego kunsztu. Zaś na kranach The Taps zagościły piwa uczestników imprezy.

Co z piwem finałowym?

Po Finale został pewien niedosyt. Mianowicie wiele osób, które nie mogły być obecne na wydarzeniu, dopytywało o możliwość spróbowania zwycięskiego piwa. To będzie możliwe!

Prowodyr białej drużyny, Krzysztof Juszczak zadeklarował, że piwo zostanie uwarzone w browarze rzemieślniczym. A dochód z niego zostanie przeznaczony na cele charytatywne. Będziemy o tym informować.

Pełny skład drużyn:
  • szara: Jakub Piesio (browar Maryensztadt), Magda Bergmann (PSPD), Hubert Krech (piwowar), Piotr Pszczółkowski (browar Błonie)
  • biała: Krzysztof Juszczuk (browar Harpagan, browar Jan Olbracht), Małgorzata Węgierska (browar Warkot), Przemek Iwanek (inicjatywa Piwo i Cydr, Alchemia – podcast o piwie, KraftMagia), Marcin Lichtarski (blog Browar Lichtus)
  • czerwona: Darek Piecuch (browar Piwne Podziemie), Mateusz Waszczuk (browar Waszczukowe), Michał Janiak (blog Małe Piwo), Dominik Połeć (browar Green Head)
  • czarna: Tomasz Michalski (browar Brovca), Łukasz Szynkiewicz (browar Absztyfikant, wielokran Absztyfikant), Michał Stemplowski (Chmielobrody blog), Artur Kaleta (browar Dwóch Braci)


The post Konkurs Viking Brewmaster Challenge 2018 rozstrzygnięty! appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.