Bartek Zięba Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam, zrobiłem brzeczkę z brewkitu pszenicznego Gozdawy, bulka cały czas od 12 dni, gruba piana już dawno zniknęła a BLG wynosi jakieś 1,8. Fermentor stoi w temperaturze 21-22° Powinienem już butelkowac czy nadal czekać? Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 12 dni to raczej normalnie z odchylem do krótko. Temperatura fermentacji za wysoka. Jak BLG nie spada, butelkuj. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jak przestanie bulgać i blg nie spadnie to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Brak bulgotania nie oznacza że fermentacja się skończyła i na odwrotWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Oslepnij i ogluchnij na bulkanie, sprawdzaj BLG - ale to juz Koledzy powyzej napisali. A juz najlepiej - zapomnij o tym fermentorze na jeszcze ok. tydzien, poswietuj, pojedz karpia, pobaw sie w sylwestra, a w nowym roku butelkuj :-) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Bulkanie to może być co2 rozpuszczone w piwie po fermentacji. Jak możesz, przytrzymaj jeszcze tydzień jw. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Zięba Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedzi, rozumiem że drożdze które sa na dnie przez taki czas nie wpłyną negatywnie na smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 9 minut temu, Bartek Zięba napisał: Dzięki za odpowiedzi, rozumiem że drożdze które sa na dnie przez taki czas nie wpłyną negatywnie na smak piwa? Nie wpłyną... Nie ma obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Spokojnie... Jakbys trzymal miesiacami, to moglbys sie zaczac przejmowac. Ale 3-4 tygodnie wyjda piwu tylko na dobre! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Zięba Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Dzięki wszystkim za pomoc Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się