Lubliniak Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Część wszystkim. Mój pierwszy post pisany po kilkuset przeczytanych na tym forum. Mam kilkadziesiąt udanych wątek na koncie. Tym razem wybór padł na quada a konkretnie jak w tytule. Znalazłem na stronie zagranicznej przepis na takiego clona. https://www.tapsmagazine.com/belgian-dark-strong-ale-recipe/. Zastanawiają mnie dwie rzeczy co to jest ten candi Sirup d-180? Z tego co patrzyłem to w Polsce nie do dostania a podobno to nie to samo co syrop z ciemnego cukru kandyzowanego sprzedawany w naszych sklepach piwowarskich. Czy ktoś doświadczony może mi doradzić coś w tej kwestii? Oczywiście mogę zrobić syrop samemu z przepisów na super stronce http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/03/candi-syrup-syropy-karmelowe-jak-to.html?m=1 o ile to będzie to samo co ten d-180. Druga rzecz która mocno mnie zastanawia to dodatek prawie pół kilo słodu czekoladowego toż to ilość na portera. Z góry dzięki za mądre rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Co do receptury to zerknij tutaj: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/westvleteren-12-clone-multiple-award-winner.500037/ Zgodnie z tym co pisze Stan Hieronymus w Brew Like a Monk z dużym prawdopodobieństwem oryginalnie stosują tylko jasne słody (pils i pale), a na kolor właśnie ciemny karmel. Te 180 to oznaczenie koloru (w SRM) czyli myślę, że raczej najciemniejszy jaki znajdziesz / zrobisz będzie ok. Niestety sam nie robiłem ani syropu ani takiego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dzięki sihox kupię najciemniejszy gotowiec a dodatkowo spróbuję zrobić swoj, jak wyjdzie to go użyję. Ma ktoś może próby zrobienia takiego piwa z sobą? Czekam na gęstwę thg jeszcze 2 tyg i będę robił z przepisu co podałem w linku tylko czekolady dam ze 150g. Chyba że do tego czasu ktoś użyczy swojego sprawdzonego przepisu. Wszystkie rady mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Według tych, co próbowali, zrobienie tych syropów samemu jest trudniejsze niż się wydaje i wymaga pewnej wprawy. Albo wyjdzie za jasny, albo się przypali, itd. Jeśli chcesz gotowca, który to zastąpi, to będzie coś takiego: https://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/243-cukier-kandyzowany-ciemny-250ml.html , ale niestety jest to dosyć drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jeszcze jedno pytanie. Jak w przepisie jest brown sugar to chodzi o cukier brązowy trzcinowy (tak mi się wydaje) czy belgijskie kandyzowany ciemny? A może o heroinę ;)? Już sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 W dniu 2.01.2019 o 22:42, Lubliniak napisał: Część wszystkim. Mój pierwszy post pisany po kilkuset przeczytanych na tym forum. Mam kilkadziesiąt udanych wątek na koncie. Tym razem wybór padł na quada a konkretnie jak w tytule. Znalazłem na stronie zagranicznej przepis na takiego clona. https://www.tapsmagazine.com/belgian-dark-strong-ale-recipe/. Zastanawiają mnie dwie rzeczy co to jest ten candi Sirup d-180? Z tego co patrzyłem to w Polsce nie do dostania a podobno to nie to samo co syrop z ciemnego cukru kandyzowanego sprzedawany w naszych sklepach piwowarskich. Czy ktoś doświadczony może mi doradzić coś w tej kwestii? Oczywiście mogę zrobić syrop samemu z przepisów na super stronce http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/03/candi-syrup-syropy-karmelowe-jak-to.html?m=1 o ile to będzie to samo co ten d-180. Druga rzecz która mocno mnie zastanawia to dodatek prawie pół kilo słodu czekoladowego toż to ilość na portera. Z góry dzięki za mądre rady. Nie trac czasu na ten przepis, robilem wedlug podobnego. Przez funt special B wyszedl niepijalny ulepek. Nie mialem co prawda funta czekoladowego, ale taka mieszanka bardziej wyglada na jakiegos portera niz Quada. Przepis od Sihoxa wyglada duzo lepiej, i nawet sobie zapisalem jak bym robil jeszcze raz quada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Lasek a jest opcja że u Ciebie nie odfermentowało za nisko przez co ulep wyszedł? Ja bym planował syrop dodać po kilku dniach burzliwej taki zabieg przy triplu sprawił że z 20 blg do 2 zszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) 24 minuty temu, Lubliniak napisał: Lasek a jest opcja że u Ciebie nie odfermentowało za nisko przez co ulep wyszedł? Ja bym planował syrop dodać po kilku dniach burzliwej taki zabieg przy triplu sprawił że z 20 blg do 2 zszedł. Jak dobrze kojarze to z 24 blg czy 25 blg odfermentowalo mi w okolice 5 blg. Wiec nie powinno byc tak ulepkowato. A jest jakas slodka masakra. Zrobisz jak bedziesz uwazal, na moj gust ten przepis jest o kant dupy potluc i polecalbym zrobic wlasnie pils+pale i candi syrop. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Lasek okropny blad ortograficzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Piękne dzięki Lasek. Dlatego założyłem ten temat. Jakbyś miał sprawdzony przepis i odrobinę czasu to podeślij. Ta ilość syropu 1,2kg z przepisu siloxa to nie jakiś kosmos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 10 godzin temu, Lasek napisał: Nie trac czasu na ten przepis, robilem wedlug podobnego. Przez funt special B wyszedl niepijalny ulepek. Taki fragment w recepturze na quada znalazłem w zagranicznej literaturze:. "....Munich malt to increase the rich melanoidin profile. To that we add a quarter pound of Special B (any more and I’d start to get concerned about body). ...." Czyli rzeczywiście przesadziłeś że specjal b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 5 godzin temu, Lubliniak napisał: Piękne dzięki Lasek. Dlatego założyłem ten temat. Jakbyś miał sprawdzony przepis i odrobinę czasu to podeślij. Ta ilość syropu 1,2kg z przepisu siloxa to nie jakiś kosmos? Ja moze sprobuje tak zrobic quada jakos wiosna. Ten przepis wyglada fajnie, a napewno bede robil dubbla z pilsa i ciemnego syropu z mala domieszka jakiegos belgijskiego karmelu. Co do ilosci cukru to jest kolo 16%zasypu, troche duzo. @Daniel()robil bdsa z 20% udzialem cukru i mowi ze to przesada. Mam to piwo do wypicia wiec moze sie wypowiem za tydzien. Ja osobiscie robilem blondy z 12-15% udzialem zwyklego cukru, wiec zrobilbym z przepisu z ta iloscia 1,2 kg syropu bez strachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się