matnow138 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam wszystkich, Chciałbym uwarzyć piwo, które w aromacie będzie posiadało nuty żywiczne i było raczej orzeźwiające. Wybór padł na Eureka!, chciałbym uwarzyć z tym chmielem Single Hop. Będzie to moja 4 warka na ekstraktach, następne planuje już ze słodów - jestem w trakcie kompletowania sprzętu. Z Brewtargetu stworzyłem następujący przepis na 20l: Ekstrakty: Płynny ekstrakt jasny - 3,4 kg Płynny ekstrakt karmelowy z WES - 140 g Chmielenie - Eureka!: 15 g -15 min 15 g - 10 min 30 g - 5 min 40 g - 5 dni chmielenia na zimno Drożdże: Safale S-04 Na goryczkę nic nie wrzucam, gdyż według Brewtaget, chmielenie powinno dać ok 41 IBU Parametry z Brewtarget: ABV - 5,1% IBU - 41,0 Barwa - 12,5 srm Czy powinienem zostać przy Eurece! czy może zmienić na inny chmiel i dorzucić coś na goryczkę od początku gotowania? Myślałem też o Marynce, jeśli Eureka nie sprawdzi się w tym przepisie. Z góry dzięki za wszelką pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Tutaj masz mini opinie: " aromat dość intensywny: żywica, sporo ziołowości, cytrusy, do tego sporo pieprzu" Ja bym wyrzucił ten karmel, ale kwestia gustu Piłem single hopa na eureka i był mocno żywiczny + lekkie cytrusy, znajomy uwarzył warkę 80% pale ale 20% pszenica. Całkiem rześkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matnow138 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 W dniu 7.01.2019 o 13:48, kaingorn napisał: Tutaj masz mini opinie: " aromat dość intensywny: żywica, sporo ziołowości, cytrusy, do tego sporo pieprzu" Ja bym wyrzucił ten karmel, ale kwestia gustu Piłem single hopa na eureka i był mocno żywiczny + lekkie cytrusy, znajomy uwarzył warkę 80% pale ale 20% pszenica. Całkiem rześkie. Dzięki wielkie, postaram się tak uwarzyć. Pamiętasz może jak dodawał chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 On nie kombinuje za bardzo, dał 20g na gorycz, 20 na 15 min, 20 na 5 min i reszta na cichą na 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi