MarcinG Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam. Znajomy trudniący się wyrobami alkoholowymi podarował mi beczkę dębową po swojej whiskey (ok 30 l). Mam już porter bałtycki po fermentacji i chciałbym go wlać do tejże beczki. Czy ma ktoś doświadczenia z takimi zabiegami? Co robić? Odkażać? Jak długo trzymać piwo w beczce? Beczka jak wspomniałem jest po whisky zlanej ok 3 miesięcy temu. Po zlaniu była dość szczelnie zakorkowana (miałem problem z wyciągnięciem szpuntu). Teraz zalałem ją wrzątkiem, żeby się uszczelniła. Co dalej robić? Co robić po leżakowaniu abym mógł ją jeszcze wykorzystywać? Wszelkie rady mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Kolego, polecam tą lekturę https://alkohole-domowe.com/forum/beczka-debowa-przechowywanie-destylatu-t4699.html Jeden z ostatnich postów: " Zalewałem zimną, zalewałem gorącą (60°) i beczkom nic się nie działo. Zalanie beczki wodą ma na celu jej "uruchomienie", czyli w zasadzie tylko i aż uszczelnienie. Beczka niezalewana powinna być zrobiona z sezonowanego drewna, więc jako taka nie powinna się rozeschnąć. Beczkę uruchamiany 2-3 dni przed zalaniem destylatem, żeby się uszczelniła.I najważniejsze - raz uruchomiona beczka nie powinna wyschnąć. Więc beczki między zalaniami trzeba trzymać zalane wodą, którą trzeba co kilka miesięcy wymieniać. Dobrze jest też dodać do wody trochę piro. Uruchamiałem raz taką wyschniętą beczkę z odzysku i jej uszczelnienie zajęło mi ponad 2 tygodnie. " Edytowane 4 Stycznia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dzięki za pomoc. Moja beczka wprawdzie była sucha przez jakiś czas, ale po zalaniu wodą nie widzę żadnych nieszczelności. Interesuje mnie jednak przede wszystkim czas leżakowania piwa w beczce. Wiadomo, że piersze koty za płoty, ale boję się że aromat whisky zdominuje piwo. Podczas wlewania wrzątku unosił się mocny aromat mocnego trunku. Chyba potrzymam 2-3 tygodnine. A później wleję barley wine, które właśnie zaczęło fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Nie wiem dokładnie jak piwo wyciągnie smak beczki, może wypowie się ktoś kto próbował, jednak jak poczytasz w/w wątek na sąsiednim forum to się dowiesz że lepiej częściej sprawdzać poziom zadębienia trunku. Dla mocniejszych alkoholi już po tygodniu może być dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Beczkę zalewasz wodą wrzątkiem, dopóki nie cieknie. Potem piwo. Odfermentowane dobrze i im cięższe tym lepiej. Jeśli chciałbyś przeprowadzać fermentację w beczce, to zamiast szpuntu rurka, ale jak jest za mało odfermentowane, to wyjdzie super hiper ocet balsamiczny. Jeśli na 5,5 litra wystarczy parę miesięcy, to w 30 litrowej spokojnie parę lat, potem cukier do refermentacji i do butelek. Beczka to głównie czas, "powoli człapał konik skrajem szosy" jak w zapomnianej piosence. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Piwo już zabutelkowane. Spędziło w beczce ok 3 tygodni.Przy butelkowaniu unosił się wyraźny zapach whisky, w smaku też wyczuwalny był mocny trunek, ale nie przesadnie. Myslę że będzie ok. Teraz jest w beczce woda z oxi. Zastanawiam się jak w ogóle uytrzymać czystość w tej beczce aby nie namnożyły się tam zakieś zarazy. Czy sam wrzątek wystarczy? za kilka dni wleję tam barley wine. Ciężko samym płukaniem pozbyć się resztek poprzedniego piwa. Czy samo oxi wystarczy? Mam jeszcze starsan ale to cholerstwo strasznie się pieni i nie pozbędę się tej piany tak łatwo, zwłaszcza przez tak mały otwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się