pawel4322 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Cześć, chcę uwarzyć jakieś piwo z czarnymi porzeczkami, bardzo smakowało mi chociażby Bloody belfegor z Szałpiw i chciałbym zrobić coś podobnego. Nie mam aktualnie możliwości tworzenia swojej receptury, nie mogę też znaleźć żadnego zestawu surowców do belgian strong dark ale dlatego zastanawiam się jaki styl wybrać. Co belgijskiego może fajnie komponować się z czarnymi porzeczkami? Najbardziej zastanawiam się nad dubblem i triplem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Cześć. Polecam na początek zapoznać się z wpisem Pani Doroty: http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/quadrupelbelgian-dark-strong-ale/ Mi osobiście porzeczka podchodzi w piwach kwaśnych. Piłem jakiś czas temu z Maryensztadt-u jakiegoś kwasa, całkiem niezłe. Do każdego belga też będzie spoko z tą porzeczką. Możesz zrobić belgian ale, zakwasić lekko kwasem mlekowym, żeby się nie pierdzielić z bakteriami na początek, dodać porzeczek i powinno być smacznie. Jak masz dobry dostęp do tych owoców to pokombinuj, piwo się nie zmarnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 grodziskie z czerwoną porzeczką to piwo które śni mi się po nocach. z czarną też powinien wyjść sztos, te owoce pięknie pracują z wędzonką. no i kwasy jak kolega wyżej napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 a dry stout? Nie piłem takowego ale gdybym nie miał pomysłu mógłbym pójść w tym kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Tak z doświadczenia z winem, to czarna porzeczka potrafi przykryć wszystko, daj 10% do wiśniowego to fajnie podbije smak, daj 20% to nie będziesz czuć nic poza nią. Wydaje mi się, że największy problem to nie do czego a ile Sorki za dyrdymały, ale podziel się tu potem efektami, ile dałeś, do czego i co z tego wyszło, chętnie się czegoś dowiem jak to w piwie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 23 godziny temu, drakon napisał: a dry stout? Nie piłem takowego ale gdybym nie miał pomysłu mógłbym pójść w tym kierunku Ja też bym poszedł w tą stronę, ale coś bardziej treściwego, np. Foreign Extra Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Właśnie rzecz w tym że nie chcę robić nic kwaśnego , dlatego zastanawiałem się nad dubblem i triplem. Co do stouta to osobiście średnio mi się pasuje połączenie go z kwaśną porzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się