HuciQ Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Witam Chciałem uwarzyć coś w stylu whisky FES'a. Nigdy nie robiłem jeszcze ciemnych piw:/ prosił bym o pomoc w dobraniu składników. Wydumałem coś takiego: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Pilzneński 4 kg 55.2% 81 % 4 Ziarno Casle Malting Whisky Nature 2.5 kg 34.5% 85 % 4 Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.4% 55 % 985 Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.4% 79 % 45 Ziarno Czekoladowy 0.25 kg 3.4% 60 % 788 Jak zacierać? Czy wszystkie razem? Na cichą chciałem dodać płatki dębowe macerowane w jakiejś whisky. Czytałem że, najlepsze to Laphroaig albo Ardbeg. Jednak cena za 50ml jest znaczna. Czy jakaś inna też będzie ok? Kupujecie raczej butelki 0,7l po 200zł czy szukacie tych małych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 U mnie 5 dzień fermentuje piwo z podobnym zasypem. Właściwie tylko zamiast biscuit dałem trochę więcej monachijskiego i trochę płatków pszennych. Ja zacierałem 60min w 64C i wszystkie słody dałem od początku. Swoją drogą ciekawy wybór na pierwsze ciemnie piwo i od razu z wędzonką. U mnie żona podczas warzenia stwierdziła: Jednak robisz to piwo o smaku spalonych kabli... HuciQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się