Jump to content

Precyzyjna kontrola fermentacji

Recommended Posts

Szanowni.

Długo się zastanawiałem czy dodawać ten wątek - głównie z powodu złożoności projektu i wątpliwości, co do jego przydatności w piwowarstwie domowym. Uznałem jednak, że może ktoś z tego skorzysta, zainspiruje się i znajdzie pożytek z tego rozwiązania. W założeniach była możliwie dokładna kontrola procesu fermentacji,  zdalna regulacja temperatury, jak najlepsza wizualizacja zachodzących procesów i bezprzewodowa obsługa. Nie ukrywam, że ceny rozwiązania nie brałem pod uwagę - całość wyniosła mniej więcej 500 PLN. Wliczam w to koszt budowy bezprzewodowego termostatu, iSpindel oraz serwera na linuksie. 

W ramach dodatkowego wyjaśnienia:

1. projekt jest nieco gadżeciarski

2. nie jest tani

3. lubię owoce własnej pracy - czy to domowe piwo, czy zdłubany projekt elektroniczny.

Składniki:

serwer linux (raspberrry Pi 3B+), baza danych InfluxDB, oprogramowanie do wizualizacji danych z time stamp DB - Grafana, termostat z autorskim oprogramowaniem zbudowany na ESP8266 i termometrach DS18B20, styropianowa komora fermentacyjna (stacjonująca głównie na balkonie).

Ciężko w wątku forumowym opisać cały projekt, więc przedstawiam produkt finalny, a ewentualnych zainteresowanych szczegółami projektu zapraszam na PW - chętnie podzielę się całym "know-how"

Stworzyłem konto testowe dla osób, które chcą "pogrzebać" w interfejsie:  http://87.206.238.236:3000 l: test, p: test1234

image.thumb.png.5f6d7c7fbd13aa4d25a29b12ec24b2e8.png

Godzinę temu, Robert87 napisał:

Hmm... Mam iSpindel i Brewpiless - da rade coś z tego wykombinować na podobieństwo Twojego gadżetu?

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Brakuje serwera linucha ;)

Zależy jaką masz alternatywę. InfluxDB pod Windows jest w fazie eksperymentu. Grafana powinna chodzić. Pozostaje kwestia wydajności - na RBPI ten zestaw działa.Nie testowałem wymagań systemowych na innych platformach...

BriewPiLess - nie pamiętam jaki tam jest hardaware, ale jeżeli jest ESP8266, DSB1820 + przekaźnik, to nie widzę przeciwwskazań ;)

Edited by burymichu

19 godzin temu, Robert87 napisał:

No w Brewpiless właśnie taki zestaw jest;)

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

No to znaczy, że się da :)

Tak wygląda schemat / architektura całości. Wybaczcie jakość rysunku ;)

image.png.d5c9a3fa4dc7f90f1b2e94e30eaa0ebe.png