laudart92 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam. Właśnie nastawiłem pierwszy po kilkuletniej przerwie brewkit. Pojawił się jednak taki problem, że podczas gotowania ekstraktu z garnka wykipiało mi trochę brzeczki. Był to dosłownie krótki moment, gdy wyszedłem z kuchni i usłyszałem plusk. Na podłodze znajdowało się trochę brzeczki, jednak była ona bardzo gęsta. Niestety nie posiadam balingomierza, aby sprawdzić czy wszystko jest ok z resztą... Zrobiłem 21l zamiast zalecanych 23l. Czy według Was takie chwilowe kipienie mogło spowodować utratę znacznej części surowca? Był to Coopers Amber Ale + 1,7kg WES jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Bez cukromierza można tylko zgadywać laudart92 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dużo, nie dużo, trudno ocenić. Skoro mówisz, że niewiele to niewiele. Druga sprawa to to, że ze standardowego brewkitu + 1,7kg plynnego ekstraktu robiłem maksymalnie 20l nastawu. Ty zrobiłeś więcej i to ze stratą części ekstraktu. Będziesz miał po prostu delikatniejsze piwko. ☺️ Tak czy owak ostatecznie o jakości i tak zadecyduje przeprowadzona fermentacja. Pilnuj temperatury. Powodzenia. P. S. Nigdy nie spuszczaj z oka doprowadzanej do wrzenia brzeczki! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 A po co w ogóle gotowałeś Kita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zbyniek80 - chciałem podgrzać po prostu celem rozpuszczenia, jednak ktoś mnie zagadał i stało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się