Skocz do zawartości

Wykipiały brewkit...


laudart92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie nastawiłem pierwszy po kilkuletniej przerwie brewkit. Pojawił się jednak taki problem, że podczas gotowania ekstraktu z garnka wykipiało mi trochę brzeczki. Był to dosłownie krótki moment, gdy wyszedłem z kuchni i usłyszałem plusk. Na podłodze znajdowało się trochę brzeczki, jednak była ona bardzo gęsta. Niestety nie posiadam balingomierza, aby sprawdzić czy wszystko jest ok z resztą... Zrobiłem 21l zamiast zalecanych 23l. Czy według Was takie chwilowe kipienie mogło spowodować utratę znacznej części surowca?

Był to Coopers Amber Ale + 1,7kg WES jasny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo, nie dużo, trudno ocenić. Skoro mówisz, że niewiele to niewiele. Druga sprawa to to, że ze standardowego brewkitu + 1,7kg plynnego ekstraktu robiłem maksymalnie 20l nastawu. Ty zrobiłeś więcej i to ze stratą części ekstraktu. Będziesz miał po prostu delikatniejsze piwko. ☺️ Tak czy owak ostatecznie o jakości i tak zadecyduje przeprowadzona fermentacja. Pilnuj temperatury. Powodzenia. 

P. S. Nigdy nie spuszczaj z oka doprowadzanej do wrzenia brzeczki! ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.