tyrtyrtyr Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Witam. Ostatnio zakupiłem zestaw startowy, z brewkitem Lager. W piątek około południa znalazłem chwilę czasu i zabrałem się za robienie pierwszej warki. Drożdże w sobotę rano już pracowały, lecz fermentora nie otwierałem. Na opakowaniu brewkita zalecana temp. fermentacji od 20-25 stopni, obecnie jest 23, co na lagera wydaję się trochę za dużo, ale robię wedle instrukcji. Sporo czytałem i dowiedziałem się, że podczas fermentacji burzliwiej piana powinna być wysoka. Niska piana podobno też jest akceptowalna, ale ziarno niepewności w głowie zasiane. ;/ I teraz mam do was pytanie czysto teoretyczne, czy wszystko tu wygląda od? Ofc światło zapalone tylko do zdjęć. Fermentor jest zasłonięty kartonem, aby nie przepuszczał światła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 5 minut temu, tyrtyrtyr napisał: co na lagera wydaję się trochę za dużo Nie trochę, tylko dużo za dużo. Nawet jak na ejle. W tak wysokiej temperaturze prawdopodobnie fermentacja jest na końcówce. Na ściankacj fermentora widać, że piana była dużo wyższa. 7 minut temu, tyrtyrtyr napisał: Sporo czytałem Za mało czytałeś. Dowiedział byś się, że 23 stopnie (z paroma wyjątkami) to zdecydowanie za dużo nawet na górną fermentację. Wiem, że w instrukcji jest do 25, ale nasza praktyka mówi co innego. 16-18 stopni jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Ziarno niepewności zasiałeś jak napisałeś że sporo czytałeś. Lagera się fermentuje w okolicy 8-10 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyrtyrtyr Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 50 minut temu, Gawron napisał: Nie trochę, tylko dużo za dużo. Nawet jak na ejle. W tak wysokiej temperaturze prawdopodobnie fermentacja jest na końcówce. Na ściankacj fermentora widać, że piana była dużo wyższa. Ślady na ściankach były już po pierwszej nocy, więc nie byłem pewny czy to fermentacja tak ruszyła. 29 minut temu, nike21 napisał: Ziarno niepewności zasiałeś jak napisałeś że sporo czytałeś. Lagera się fermentuje w okolicy 8-10 stopni. No cóż, możesz nie wierzyć. Czytałem że lagera w okolicach 10 stopni, ale myślałem że skoro do zestawu dostałem drożdże górnej fermentacji, to już lepiej się zastosować do zaleceń producenta. W takim razie popełniłem błąd. Dzięki za uświadomienie. Zaraz przenoszę fermentor do ~15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Widocznie zestaw który kupiłeś tylko nazywa się lager a nim nie jest. Teraz to już nic nie zmienisz, czasu nie cofniesz. Następnym razem trzymaj się temperatur fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyrtyrtyr Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) No cóż, trzeba uczyć się na błędach. Tak czy inaczej, dzięki za pomoc. Następny raz oczywiście z zacieraniem. Edytowane 3 Lutego 2019 przez tyrtyrtyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 34 minuty temu, tyrtyrtyr napisał: Ślady na ściankach były już po pierwszej nocy, więc nie byłem pewny czy to fermentacja tak ruszyła. Przy tej temperaturze drożdże są w stanie przerobić większość ekstraktu w kilkanaście godzin. 35 minut temu, tyrtyrtyr napisał: Zaraz przenoszę fermentor do ~15 stopni. Teraz to za późno na przenoszenie. Jak obniżysz temperaturę to mogą drożdże nie dokończyć pracy. Zostaw jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyrtyrtyr Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 3 godziny temu, Gawron napisał: Przy tej temperaturze drożdże są w stanie przerobić większość ekstraktu w kilkanaście godzin. Teraz to za późno na przenoszenie. Jak obniżysz temperaturę to mogą drożdże nie dokończyć pracy. Zostaw jak jest. W takim razie pozostaje tylko czekać, dam znać co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się