ksiegarz5 Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 zasada -> Źle się wyraziłem. O chmieleniu, ibu itp., nie wspominałem, bo to się rozumie samo przez się. Chodziło mi raczej o to, że to były by trzy piwa dolnej fermentacji, OGÓLNIE, pod rząd, a jeszcze nie mam na koncie ani jednego pszenicznego czy belga ... Noszę się z zamiarem zrobienia wita za jakieś 2-3 miesiące. Z końcem lata/września wskoczy kolejna hybryda. Potem może jakiś belg, a na początku 2020 PB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Grzegorz Żukowski -> Kiedyś nawet się nad tym zastanawiałem. Chciałem zrobić "dziesiątkę" lagera, około 14-15* Blg koźlaka i 24-25* Blg porter bałtycki, tylko, że by to było trochę monotematyczne, nie uważasz? A owszem, raz, bo potem bym tylko przelewał świeżą brzęczkę na gęstwę po poprzednim piwie. Mógłbym nawet nie i tego nie robić, o ile słaby lager ruszyłby po użyciu jednej fiolki ... Brzęczkę, ostawmy w spokoju. ;]Wiem. Autokorekta. Nie mogłem się powstrzymać Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 O masz, nawet tego nie zauważyłem. O_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Witam Przelałem wczoraj na cichą PB robiony na S-189. I, szczerze mówiąc, nie do końca jestem zadowolony z efektów ... Owszem, czuć goryczkę oraz, nazwijmy to, "porterowość", ale nie tego oczekiwałem. Wg., kalkulatora na brewness.com, wspomniane "grzybki" przerobiły około 54,2%. Co na obecną chwilę daje 8,6% alkoholu ... Nie jestem do końca pewien CZYM to jest spowodowane. Czy odpowiadają za to drożdże czy użycie ekstraktów Bruntal ... W warce nr 7, gdzie użyłem Bruntalów oraz WESów, z udziałem W-34/70, PB przed przelaniem na cichą, był o wiele bardziej smaczniejszy. Owszem, miały opóźniony start i MOGŁY się "trochę" zestresować, ale żeby aż tak? W przyszłości będę chciał porównać ekstrakty Bruntal i WES na w/w drożdżach. Zrobię 10l PB na ekstraktach z Polski oraz 10l na ekstraktach od naszych sąsiadów. Edytowane 6 Marca 2019 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 12 godzin temu, ksiegarz5 napisał: W przyszłości będę chciał porównać ekstrakty Bruntal i WES na w/w drożdżach. Zrobię 10l PB na ekstraktach z Polski oraz 10l na ekstraktach od naszych sąsiadów. Po wszystkim podziel się spostrzeżeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Jancewicz -> Z chęcią. Nie wiem CZEMU tak się stało, ale w wspomnianej warce 7, gdzie WES i Bruntal był 50/50, po burzliwej czułem wiśnie, porter bałtycki bardziej mi smakował ... A po cichej wszystko zniknęło. Obecna warka TERAZ jest o.k., nie mówię, że nie, ale liczyłem na coś innego ... Edytowane 6 Marca 2019 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 1 godzinę temu, ksiegarz5 napisał: WES i Bruntal Jakie to były konkretnie ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Jancewicz -> Jeżeli mówisz o Warkce 7, czyli Porter bałtycki z wiśnią 02.01.18, to były to: - Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg, - Ekstrakt suchy Ciemny 500g 0,5, - WES Ciemne 1,7 kg 0,5, - WES Ekstrakt Słodowy 1,7 kg 0,5. Drożdże Saflager W-34/70 11,5g x3. Obecna warka, nr 10, Porter bałtycki 26.01.19, to: - Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg x4 - Ekstrakt suchy Ciemny 500g Chmielenie: - 60 minut około 65g Saaz 2016, - 30 minut 20g Marynka 2017. Drożdże SafLager S-189 11,5g x3 + pożywka dla drożdży 5g. Edytowane 6 Marca 2019 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 @ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 @JancewiczTak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Staram się nie używać ciemnych ekstraktów ma mają nie do końca zweryfikowany przeze mnie skład - zawierają ekstrakty słodów karmelowych i barwiących nie wiadomo jakich i w jakich proporcjach. Nie wiadomo też czy ich skład się jakoś czasami nie zmienia co może dawać w efekcie różne rezultaty. Ja używam obecnie wyłącznie ekstraktów jasnych (ze słodu pilzneńskiego) i pale ale (ze słodu pale ale + pilzneński) i dodatkowo stosuję partial mash słodów specjalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Ale ciężko zrobić porter bałtycki bez ciemnych ekstraktów, nie? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Tak jak pisałem, robisz partial mash słodów specjalnych - karmelowych, barwiących, itp. itd. Masz wtedy dużo większą kontrolę na efektem końcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Raz robiłem tak, z użyciem palonego jęczmienia Wayerman, 0,5 kg na 21l portera bałtyckiego. Trochę przez to przypomniał RIS'a, ale z czasem się to ułożyło. ^^ Gdybym jednak miał tak robić non stop, to raczej bym przeszedł na ziarno i Coobre ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 partial mash można robić w garnku 5l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Muszę nad tym pomyśleć ... Na pewno wychodzi lepiej, ale czy szybciej/taniej? Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Muszę nad tym pomyśleć ... Na pewno wychodzi lepiej, ale czy szybciej/taniej? Nie wiem.A warzysz żeby było szybko i tanio, czy żeby było dobrze? ;] Polecam zacieranie. A odnośnie warki która bardzo mało zeszła - podejrzewam że zadałeś za mało drozdzy.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Adam Pawlicki -> Miałem na myśli fakt, że nie zajmuje w ten sposób kuchni na cały dzień. ? Być może. Wg., http://www.mrmalty.com/calc/calc.html powinienem użyć chyba wtedy 4 czy nawet 5 opakowań, ale ... Czy na pewno? Do tej pory, jeśli nie liczyć PB od Gozdawy, WSZYSTKIE moje portery bałtyckie schodziły poniżej 10* Blg. Co więcej, było tak nawet wtedy, jeśli nie trzymałem piwa na burzliwej 4 tygodni! Co do samego zacierania ... Dziękuję. Kiedyś NA PEWNO spróbuje, ale najpewniej dopiero po kupnie Coobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Adam Pawlicki -> Miałem na myśli fakt, że nie zajmuje w ten sposób kuchni na cały dzień. Być może. Wg., http://www.mrmalty.com/calc/calc.html powinienem użyć chyba wtedy 4 czy nawet 5 opakowań, ale ... Czy na pewno? Do tej pory, jeśli nie liczyć PB od Gozdawy, WSZYSTKIE moje portery bałtyckie schodziły poniżej 10* Blg. Co więcej, było tak nawet wtedy, jeśli nie trzymałem piwa na burzliwej 4 tygodni! Co do samego zacierania ... Dziękuję. Kiedyś NA PEWNO spróbuje, ale najpewniej dopiero po kupnie Coobry.Na świecie są tylko 2 rzeczy pewne. Śmierć i podatki. To że wyszło, nie znaczy że zawsze wyjdzie, te kalkulatory po coś są. Zrób coś lżejszego i na gęstwie rób PB. I po problemie. Podejrzewam że będziesz bardziej zadowolony z efektów. Sam właśnie chyba walczę z efektami zbyt małej ilości drożdży.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Nie robię aż tyle tego piwa by robić warkę specjalnie pod pb, aczkolwiek ... kusi mnie by zainwestować w mieszadło magnetyczne. Albo własnej roboty albo kupione na Ali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się