mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 witam wszystkich zamierzam przerzucić się na kegi z butelkowania i zastanawiam się jak umyć dokładnie takiego kega jak na załączonym obrazku bo ten otwór trochę mały się wydaje a jeśli kupuje keg i jakiś grzyb jest na dnie np to jak to wyczyścić dokładnie żeby nie było infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Masz już takiego kega albo cokolwiek do niego? Czy dopiero się przymierzasz? Są lepsze kegi do użytku domowego, np cornelius albo petainer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 przy pierwszym użyciu otworzyć, zalac do pełna gorącą zasadą, przepłukać kwasem. Następne mycia, wlać kilka litrów środka myjącego i trząchać, nie dopuścic do zapleśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) przymierzam się no ale te korneliusa są drogie (około 200zł 19litrowy)..... a za 100zl ja moge miec keg 50l a w czym taki keg jest gorszy od tamtych? no cenowo wygrywa ten Edytowane 5 Lutego 2019 przez mariuszprzemyslawpancer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 26 minutes ago, mariuszprzemyslawpancer said: a w czym taki keg jest gorszy od tamtych? no cenowo wygrywa ten Musisz szybko spożyć 50l jednego piwa. W dodatku transport i wyszynk jest o wiele bardziej skomplikowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) w takim razie: jaki keg polecacie i dlaczego? jak szybko piwo może sie zepsuć w poszczególnych kegach? Edytowane 5 Lutego 2019 przez mariuszprzemyslawpancer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 godziny temu, Jankasper napisał: Musisz szybko spożyć 50l jednego piwa. W dodatku transport i wyszynk jest o wiele bardziej skomplikowany. Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł. Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie. Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy. Janciuncio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, ChmielowyAli napisał: Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł. Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie. Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy. to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni? Edytowane 5 Lutego 2019 przez mariuszprzemyslawpancer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 hours ago, mariuszprzemyslawpancer said: to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni? W dobrej jakości to i do 3 miesięcy. Zależy jak dopompujesz co2 i ile piwa ubędzie. Piwo generalnie, nawet pod ciśnieniem, wietrzeje. Nie jest zepsute, ale też coraz mniej pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny. Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe. Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem. mariuszprzemyslawpancer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny. Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe. Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem. A jak dlugo w 50l wytrzymuje piwo z dobrym aromatem i smakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 To w zasadzie zależy od piwa. Ostatnie piwo licząc z nagazowaniem było w kegu ponad 2 miesiące i dopiero pod koniec tego okresu mi się zaczęło podobać. Goryczka się ułożyła aromaty co prawda trochę spadły ale sumarycznie to było wtedy najlepsze. Spotkałem się też z opinią, że dla piwa korzystniejsze jest magazynowanie/dojrzewanie w większych objętościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszprzemyslawpancer Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Zdecydowalem sie na corneliusa zestaw z butla na alledrogo 570zlWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi