Skocz do zawartości

Witbier stanął


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Henx napisał:

Co ruszyło? Zaczęło bulgotać? Podniosłeś temperaturę to CO2 się uwalnia.

Jedno ważne pytanie jeszcze, aż dziwne że nikt nie zapytł, czym mierzyłeś odfermentowanie? Te 8 BLG?

8 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Henx napisał:

Ale czym mierzyłeś? Spławik czy refraktometr?

Spławikiem. Refakto nie bardzo na alko.

 

Jeszcze pytanie...

Uważacie, że witka warto przelewać na cichą, czy zostawić w wiadrze z burzliwej?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, nogmot napisał:

Spławikiem. Refakto nie bardzo na alko.

  

Jeszcze pytanie... 

Uważacie, że witka warto przelewać na cichą, czy zostawić w wiadrze z burzliwej? 

 

owoce wrzuć do nowego wiadra i zlej na to piwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, majlosz napisał:

owoce wrzuć do nowego wiadra i zlej na to piwo

 

Mówisz? Argumenty w skrócie dasz?

 

Jeszcze jedno pytanie generalne.

Teraz odkażam spirytusem sklepowym w sile 70%, ale wiadomo, drogie to do używania i serce się kraje.

 

Znalazłem na alle ALKOHOL ETYLOWY 96% CAŁKOWICIE SKAŻONY

(https://allegro.pl/oferta/etanol-alkohol-etylowy-96-rektyfik-spirytus-5l-6637638745)

tylko nie wiem, czy takie coś będzie ok - spryskiwanie łyżek do pobierania próbek do blg, spryskiwanie termometru, etc. czyli kontakt z brzeczką lub z piwem.

 

Pytanie do "chemików", czy środki skażające ten alko, nie będą problemem?

 

A alkohol izopropylowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.