nogmot Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Cześć! 2 pytania od początkującego: 1. Dwa piwa - dwie AIPA. Pierwsza warka (druga w kolejności generalnie - pierwsza pierwsza z ekstraktów) wg. własnego przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/aipa-206/view Druga warka wg. własnego przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view Normalnie 1 aromat ok. ale jak porównam z 2, to aromat już popielniczka. Pytanie czemu tak w porównaniu i z czego ta popielniczka z receptury? Drugie pytanie: W 2 warce, czuję przyjemny aromat słodu, słodkości, chleba. Z jakich składników receptury, takie aromaty? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 1. Popielniczka wychodzi od nadmiaru słodów palonych. Tutaj nie ma prawa być takiego aromatu, musisz go źle nazywać/interpretować. 2. Z monacha i cara golda, ewentualnie z utlenienia. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 13 minut temu, Oskaliber napisał: 1. Popielniczka wychodzi od nadmiaru słodów palonych. Tutaj nie ma prawa być takiego aromatu, musisz go źle nazywać/interpretować. 2. Z monacha i cara golda, ewentualnie z utlenienia. 1. Popielniczka... Taki zapach, jak od osoby, która dużo pali i ma problemy z żołądkiem. 2. Utlenienie chyba odpada - zabutelkowane 9 dnia temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 1. Musiałby spróbować ktoś ogarnięty sensorycznie. Niestety wątpliwości tego typu przez forum ciężko jest rozwiązać. 2. Przy mocno chmielonych piwach domowych już nic mnie w kwestii utlenienia nie zdziwi 2-3 tygodniowe utlenione spotykałem, więc i 9 dniowe mogło się trafić. Ale jeśli nie to to pewnie wspomniane słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: 1. Musiałby spróbować ktoś ogarnięty sensorycznie. Niestety wątpliwości tego typu przez forum ciężko jest rozwiązać. 2. Przy mocno chmielonych piwach domowych już nic mnie w kwestii utlenienia nie zdziwi 2-3 tygodniowe utlenione spotykałem, więc i 9 dniowe mogło się trafić. Ale jeśli nie to to pewnie wspomniane słody. No właśnie szukam osoby z dobrym węchem w okolicy znajomych i rodziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Znajdź w okolicy sędziego piwnego albo kogoś po szkoleniach sensorycznych. Dobry węch nic nie da, jeśli ktoś nie umie dobrze nazwać aromatu, który czuje, a tego trzeba się nauczyć. Jak Ci bardzo na tym zależy to wyślij komuś z forum to piwo paczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Znajdź w okolicy sędziego piwnego albo kogoś po szkoleniach sensorycznych. Dobry węch nic nie da, jeśli ktoś nie umie dobrze nazwać aromatu, który czuje, a tego trzeba się nauczyć. Jak Ci bardzo na tym zależy to wyślij komuś z forum to piwo paczką. Jesteś po sensorycznych, czujesz się na siłach i chciałbyś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Tak, możesz do mnie wysłać jak chcesz. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 2 minuty temu, Oskaliber napisał: Tak, możesz do mnie wysłać jak chcesz. Ok. Thx. Może jeszcze uda mi się na Zlocie PD w Rzeszowie, podpytać na miejscu - 2 marca. Jak nie, to wyślę do Cię. Poproszę się u Ciebie na privie o adres do wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi