chprzemo Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Czesc! Rzadko zabieram tu głos ale często zaglądam i podglądam tematy, jestem na ukończeniu jednego z moich projektów (maszyna do wyższych procentów) i zaczynam poważnie myśleć o budowie warzelni typu HERMS, zajmie mi to pewnie rok albo dłużej ale już mam kilka pytań na etapie projektowania wszystkiego. Zakładam temat żeby nie generować kilku różnych i prosić o pomoc w jednym miejscu. Małe tło i opis założeń: k. Warzelny Keg 100 l. k. Zacierny Keg 100 l. HLT Keg 50 lub 100, raczej 50 bo może być słabo z miejscem. wszystko napędzane prądem. Zawory narazie KO ręczne 1/2’’, może jak finanse pozwolą to będą automatyczne, wszystkie węże i połączenia na Camlock’ach 1/2’’. Sterowanie wszystkim albo przez craftbeer na malinie albo coś napiszę swojego na miarę tak żeby fajnie się pracowało. Teraz pytania: 1- konfiguracja naczyń jest Ok? Przy założeniu HLT 50l? 2- fałszywe dno- jaka szczelinę zrobić? Jaka powierzchnia szczelin w stosunku do powierzchni FD? Są jakieś kanony których należy się trzymać? 3- ile powinno być przestrzeni buforowej między FD a pompą? Wystarczy jak FD położę na dnie KEG czy jednak odsunąć filtr od dna żeby objętość przefiltrowanej przez FD brzeczki zwiększyć? 4- macie jakieś uwagi do tego co napisałem? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Tu jest wszystko na ten temat. http://www.theelectricbrewery.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Świetny link! Dzięki, będę studiował! Ktos posiada może ich książkę? Warto kupić? Edit: @lewatywa8 czytam materiały z linka od Ciebie i nie ma tego co mnie najbardziej interesuje czyli parametry FD i objętość brzeczki pod FD- możesz napisać jak to jest u Ciebie zrobione? Edytowane 24 Lutego 2019 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) .. Edytowane 24 Lutego 2019 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Kiedyś miałem hemsa, obecnie już nie. Szczelina miała 0,7mm, dł. 20mm, odstępu miedzy szczelinami nie pamiętam. Sita stało około 35mm nad dnem. Kilka osób na forum ma hermsa, pewnie się odezwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) A zadowolony byłeś z hermsa? Zmienileś warzelnię na coś lepszego/wygodniejszego? Wiem, ze Herms to potężna maszyna i miałem już głosy, ze do domu to przerost formy... chce robić piwko tylko dla siebie, jak uwarze 200 l. rocznie to będę zadowolony- zalezy mi na powtarzalności procesu i maksymalną optymalizacją... edit: przejrzałem Teój profil, widzę, że masz klona cobra 100 l.- możesz porównać hermsa i cobrę? Może faktycznie powinienem zmienić docelowy sprzęt... Edytowane 24 Lutego 2019 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) Byłem zadowolony, zmieniłem bo zajmował dwa razy więcej miejsca niż klon coobry, no i mój model miał wybicie około 50-60l a klon 80-85l a wtedy akurat spożycie w domu było duże. W hemsie lepiej wypadało wysładzanie. Odbiór brzeczki regulowało się zaworem na pompie. W klonie ile wody wleję na złoże, tyle momentalnie przeleci. Co nie znaczy, że mam mniejszą wydajność. Po prostu wlewam dużo wody po czym długo gotuję by ją odparować. A tak po za tym zacieranie przebiega podobnie, mycia jest podobnie. Jeden myłem, drugi myję co kilka warek w przepływie NaOH Edytowane 26 Lutego 2019 przez lewatywa8 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 U mnie hula taki okaz jestem mega zadowolony Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Pokaż prozę bebechy wewnątrz sterowni. Jestem w trakcie składania swojego potwora i potrzebuje inspiracji i wsparcia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Muszę odszukać fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) @jaroM6 napisz coś o fałszywym dnie, jaka szczelina, ile przestrzeni na brzeczke pod FD itp. Jak narazie skupiam się na kwestii FD bo to muszę zlecić na laser i czasu mam coraz mniej bo za niedługo skończy mi się możliwość taniego palenia. fitki z brzuszka rozdzielnicy tez chętnie zobaczę choć u mnie raczej będzie to panel dotykowy kilkanaście cali albo laptop, chce scentralizować całe sterowanie... A tak na marginesie jakie masz parametry hermsa? Wybicie, pojemności naczyń, grzałki itp? Uzywasz mieszadła ? Widać na fotkach silnik... Pytam bo to początek mojej budowy i wszystko jest ważne... Edytowane 26 Lutego 2019 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Fotki wnętrza ''centrum zarządzania'' troche tam panuje nieład ale niedługo przeróbka na nowe sterowniki z enkoderami zamiast przycisków (zawodzą strasznie) i przekaźniki SSR. Dno mam wypalane na laserze szczelina 0,7mm przerwa około 20mm pod dnem około 50mm wolnego Wybicie na pełnym kociołku warzelnym 150 litrów,bojler o pojemności 145 litrów, kociołek zacierno-filtracyjny 140litrów. Grzałki w zaciernym 4 szt. po 1700W robione na zamówienie , w bojlerze i warzelnym grzałki 3 x 2500W Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ło Panie wszystko pięknie ale burdel w okablowaniu... Szukam inspiracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Jak dobierales zabezpieczenia prądowe? Roznicowki masz 30mA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Niezły pająk! Ale znam to, mam takie w rozdzielni domowej:) nic nie jest tak trwałego jak prowizorka! Powiedz mi tylko jedno... patrząc na wszystko wyglada jak HERMS... ale jak się maja grzałki i mieszadło w zaciernej do tego typu warzelni? Jak prowadzisz proces? Czy to jakieś połączenie rodzajów rozwiązań jest? @Robert87 jakie opcje rozważasz? Może ten temat też rozwiniemy w tym wątku? Edytowane 27 Lutego 2019 przez chprzemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Różnicówka jest jedna na głównym zasilaniu (30mA),na każdą grzałkę jest nadprądowy. Zacieranie jest sterowane czas i temperatura każdego etapu grzałki nie przypalają zacieru jest wszystko super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ja mam urojony taki plan:DChcę dostosować sterowanie do możliwości prądowych lokalu w którym będę warzył. Nie wiem czy będę miał 3 fazy czy 1 fazę, dlatego dostosuje sterownik tak żeby przełącznikiem wybierać 3f/1f. Mam 3 kegi, 2x50l i 1x100l. Póki co jeden z 50l jest zrealizowany jako zacierano filtracyjny z mieszadlem a 100l jest warzelnym. W planie jest zrobienie tego wolnego 50l jako boilera do wysladzania. Każdy z kegow będzie sterowany dedykowanym PIDem i cała impreza polega na tym że jak będę miał 3 fazowe zasilanie to jednocześnie będą pracowały 3 kegi, a jak 1 fazowa to w pierwszej kolejności zagrzewam wodę w boilerze do 90°C i przełączam zasilanie na kega zaciernego i zacieram, po wyłączeniu mieszadła w oczekiwaniu na ułożenie złoża filtracyjnego dogrzewam w boilerze do 78°C i filtruje. Jak woda jest odpowiedniej temperatury to przełączam zasilanie na keg warzelny. Taki mam plan:D. Albo zamiast bojlera zrobić grzałkę przepływowa i zimną wodę grzać bezpośrednio w procesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Znów pojawia się słowo klucz które mnie nurtuje ‚mieszadlo’ czy w herms’ie nie powinno się zacierać bez mieszadła? A tak na marginesie to plan masz (chyba) dobry. Znasz parametry instalacji 1 fazowej? Jeśli nie jest to coś bardzo starego i użyjesz mniejszych grzałek w bojlerze to myśle, ze powinno się udać pracować jednocześnie z bojlerem i kadzią zacierną i na warzenie przełączyć jedynie na warzelną:) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Ja nie mam parcia na bycie purysta, że herms to czysty herms, biab to czysty biab a keg to tylko na gazie albo rims to czysta elektronika. Robię sprzęt pod swoje wymagania i swoje widzimisię tak mi po prostu wygodnie:) najpewniej w przyszłości coś się znów zmieni bo lubię dłubaćPóki co w mieszkaniu mam warunki na używanie 3,5kw na jednym gniazdku przez około 1,2h - takie mam założone "esy" a że nie mogę ingerować w instalację to już trudno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Ja też nie mam takiego parcia ale chcę zrobić porządnie sprzęt najlepiej bez mieszadła dlatego zaczynam od projektu FD bo to od tego zależy poprawność działania HERMS’a. Chcę uniknąć mieszadła chyba, ze ktoś ma złe doświadczenia z takim układem to proszę o podpowiedzi, na tym etapie mogę jeszcze wszystko zmienić:) Jest na forum ktoś kto posiada działająca i warzelnię Herms bez mieszadła i chciałby się podzielić wskazówkami/doświadczeniami/schematami browaru? Patrzac na zainteresowanie boję się, ze trzeba będzie sie przesiąść na strony z USA, może tam znajdę jakieś rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Poza tym układ z mieszadlem jest tańszy niż z pompami... Mieszadło włączysz i ewentualnie regulujesz prędkość obrotowa:) zasilacz że starego kompa można zaadaptować i po temacie:) a przy pompach - Kupisz jedna za cenę 3 mieszadleł, spali Ci się i masz pan problem:( mieszadło jak padnie to bierzesz lyge i ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Że się tak wtrącę jako zagorzały zwolennik hermsa. HERMS i mieszadło to już nie jest herms! Można to czymkolwiek nazwać, ale nie hermsem. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Dlatego tez napisałem wcześniej że nie jestem purysta, nigdy też nie nazwałem hermsem "hermsa" z mieszadlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chprzemo Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 @PiwoLab może Ty mi powiesz jakie FD zrobić pod herms’a? Chodzi o szczelinę na tyle wydajną żeby sobie z pompami poradziła i spełniała swoją rolę w tego typu warzelni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 W pierwszym swoim hermsie miałem szczelinę 0,7mm, w drugim 1,0mm. Dla mnie FD z tą szerszą lepiej się sprawowało. Dodatkowo przy drugim fałszywym dnie pozbyłem się wysokich podpór i zmniejszyłem "martwą przestrzeń". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się