garczek Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 pojawił się problem z miodowym, 2 butelki wybuchły w piwnicy otworzyłem wszystkie, przelałem do wiadra, dałem opaść pianie, przelałem z powrotem do butelek i zakapsolowałem ponownie, w sumie to taka cicha ale w butelkach nie? a strzelały jak szampan, czy dobrze zrobiłem? czy coś z tego jeszcze będzie? co może być przyczyną, blg przed zlaniem było 3, na butelkę 0,5l dodałem 4g glukozy + 2 tabletki słodzika, a słodzik podobno nie ulega fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Dużo coś, może miało zamiar głębiej zejść+słodzik. Żeby rozerwało butelkę musi być naprawdę mocno za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 czy faktycznie w całych butelkach było fest nagazowane ? Mogło się zdarzyć, że butelki były trefne. Myślę, że jeśli nie wda się jakieś paskudztwo, to będzie w porządku. Zresztą, nie powinno się nic dziać, bo cały czas uwalniał się co2. Nie było problemów z ponownym kapslowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Cześć, Jak butelkowałeś przy 3 BLG to nie było do końca przefermentowane. Piwo czasem bardzo szybko przefermentuje, burzliwa 2 dni, ale później musi troche postać, żeby dofermentować. Mi zawsze po tym jak się kończy burzliwa jeszcze piwo schodzi o 0,5 - 1 BLG w dół. Poza tym piwo miodowe głębiej odfermentowuje niż brzeczka ze słodu. Wydaje mi się, że za szybko zabutelkowałeś. Ja właśnie dzisiaj zabutelkowałem 87 butelek miodowego - BLG początkowe 13, po 3 tyg. zjechało do 0 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Cześć,Jak butelkowałeś przy 3 BLG to nie było do końca przefermentowane. Piwo czasem bardzo szybko przefermentuje, burzliwa 2 dni, ale później musi troche postać, żeby dofermentować. Mi zawsze po tym jak się kończy burzliwa jeszcze piwo schodzi o 0,5 - 1 BLG w dół. Poza tym piwo miodowe głębiej odfermentowuje niż brzeczka ze słodu. Wydaje mi się, że za szybko zabutelkowałeś. Ja właśnie dzisiaj zabutelkowałem 87 butelek miodowego - BLG początkowe 13, po 3 tyg. zjechało do 0 BLG. Dość głęboko ci odfermentowało Nie straciłeś troszkę na smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garczek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 czy faktycznie w całych butelkach było fest nagazowane ? Mogło się zdarzyć, że butelki były trefne. Myślę, że jeśli nie wda się jakieś paskudztwo, to będzie w porządku. Zresztą, nie powinno się nic dziać, bo cały czas uwalniał się co2. Nie było problemów z ponownym kapslowaniem ? we wszystkich było mocno nagazowane, po otwarciu szampan praktycznie z kapsolowaniem nie było problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Możesz mieć marną pianę w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Cześć' date='Jak butelkowałeś przy 3 BLG to nie było do końca przefermentowane. Piwo czasem bardzo szybko przefermentuje, burzliwa 2 dni, ale później musi troche postać, żeby dofermentować. Mi zawsze po tym jak się kończy burzliwa jeszcze piwo schodzi o 0,5 - 1 BLG w dół. Poza tym piwo miodowe głębiej odfermentowuje niż brzeczka ze słodu. Wydaje mi się, że za szybko zabutelkowałeś. Ja właśnie dzisiaj zabutelkowałem 87 butelek miodowego - BLG początkowe 13, po 3 tyg. zjechało do 0 BLG.[/quote'] Dość głęboko ci odfermentowało Nie straciłeś troszkę na smaku? Pilzneński 0,6 kg Karmelowy EBC 20 0,55 kg Karmelowy EBC 50 0,45 kg Miód wielokwiat 5 kg Wyszło ~45 litrów, 13 BLG, IBU 14 Dużo miodu było, a miód mocno odfermentowuje. Puki co zapowiada się bardzo dobrze Zobaczymy po pierwszych degustacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun01 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Witam: Zrobiłem piwo miodowe zgodnie z instrukcją P. Zbyszka T w ten sposób: Robiąc piwo z koncentratu Irish Stout Coopers BrewMaster 1.7kg zrobiłem nastaw około 23-24l piwa po czym po fermentacji rozlałem do butelek 40 piw 0,5 l resztę zostawiłem w fermentatorze na piwo miodowe, do pozostałego piwa dodałem około 6,5-7 l wody + 200-300 g cukru oraz dwa słoiki miodu o gramaturze 370 g jeden wielokwiatowy i jeden gryczany nastaw wyszedł 11 BLG. Fermentacja w temperaturze 25-26 C trwała na początku 2-3 dni bardzo gwałtownie po czym złagodniała po 5 dniach pomiar wskazywał około 2 BLG zostawiłem na kolejne dwa dni po czym wskazywał około 0,5 BLG dodałem po miarce cukru i butelkowanie. Piwo ma około 10 dni zrobiłem próbę i powiem szczerze, że zostałem pozytywnie zaskoczony gdyż piwo jest bardzo dobre czuć fajnie miodem lekko mętnawe ale to zapewne od miodu, jedyny minus to że słabo gazowane ale to może tylko w tej jednej butelce lub za krótko zostawiłem w wysokiej temperaturze w sensie w domu bo w piwnicy mam dość niską temperaturę i mógł dodany cukier nie dofermentować ale to sprawdzę przy następnej warce. Piwa miodowego wyszło 21 butelek :- ))) powiedzmy 3 ostatnie oznaczyłem sobie gorszej jakości bo już szły z dna : - )))). Panie Zbyszku T bardzo fajny przepis zapewne go jeszcze wykorzystam przy robieniu następnego piwa zwiększa ilość butelek o 50 % :-))))) i cenowo dochodzi tylko miód jakieś 12 zł :-)))). Pozdrawiam z Krakowa: Tomasz Edytowane 2 Grudnia 2010 przez rumun01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Inaczej przedstawia się sprawa ze sztucznym miodem' date=' smaki i aromaty wytworzone sztucznie są trwałe, bez doszukiwania się znajdujemy je w piwie. Ja miód sztuczny dawałem do refermentacji, miałem tylko trochę kłopotu z ustaleniem ilości, nie wiedziałem ile jest "cukru w cukrze".[/quote']Przypuszczam że podobnie jak w miodzie naturalnym koło 70% Czy to oznacza, że jeśli chcę do refermentacji dodać miód zamiast glukozy to 4g owej glukozy odpowiada +- 6g miodu? Mam nastawione Świąteczne z miodem gryczanym, korą cynamonową i skórką pomarańczy i rozważam refermentację z miodem właśnie. Ale miotam się ile tego miodu powinno się dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Wydaje mi się (ale to tylko przypuszczenia), że refermentacja miodem nie da większego efektu - skoro nie czuć różnicy smakowej między ekstraktem słodowym a cukrem buraczanym, to pewnie i między miodem a cukrem nie będzie czuć. Bo miód też będziesz musiał zagotować do sterylizacji, czyli minimum 10 minut gotowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 No właśnie dwie szkoły widać na forum. Że to faktycznie nic nie daje i że wyraźnie daje. Dodając miód będę miał możliwość to sprawdzić, a niczym nie ryzykuję (ewentualnie granatami jak miodku się przeleje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Spoko, w końcu to twoje piwo i tobie ma smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się