Jerenek Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Witam. Przy mojej pierwszej warce z browamatora england ipa (zacierałem je w temperaturze około 71 stopni) piwo po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą i przez 2 tygodnie nic nie spadło. Wciąż jest 6 blg, i nic się nie dzieje. Temperatura otoczenia to 16-17 stopni podczas fermentacji, a drożdże to us-04. Dzisiaj przeniosłem fermentor do pokoju gdzie jest temperatura 22-23 stopnie i troszkę nim zakreciłem. Nie wiem czy mogę to butelkować czy czekać. A może dolać dodatkowych drożdży. Po prostu boję się granatów. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 S-04 odfermentowują dosyć płytko. Zacierałeś na bardzo słodowo. Duża szansa, że więcej nie odfermentuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerenek Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 No ok. Może po prostu cukru do refermentacji dam mniej dla bezpieczeństwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniol88 Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 2 godziny temu, Jerenek napisał: po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą Złym pomysłem jest tak szybkie przelewanie piwa do drugiego fermentora. Może to spowodować zwolnienie/zatrzymanie fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerenek Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 Teraz już to wiem, ale nie chcę stracić tej pierwszej warki. Dlatego szukam sposobu na jej uratowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 S-04 często długo dojadają. Potrzymaj kilka dni w tych 22°C i jeśli się nic nie ruszy to butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DevilNoOne Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 Jak dla mnie, to wszystko OK z tą Twoją warką. Ja robiłem IPA na słodko, czyli dużo goryczki z chmielu, ale też zacieranie na słodko, żeby tą goryczkę zrównoważyć (w kalkulatorze IBU wyszło mi ok. 120, a w rzeczywistości powiedziałbym z 70). Zacierałem tak w 68-74 stopnie i miałem blg 15,5. Zeszło do 5 z haczykiem i piwka już prawie nie ma Chociaż zlewałem je 3 tygodnie temu I nie, nie wybuchło! Rozeszło się po gardłach Ale z racji nie lubienia przegazowanych piw, dałem jedynie 70 g glukozy na 20 litrów piwka. Wyszło świetne I nic nie wybuchło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now