Jump to content

Pierwsza warka. Fermentacja.

Recommended Posts

Witam.

Przy mojej pierwszej warce z browamatora england ipa (zacierałem je w temperaturze około 71 stopni) piwo po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą i przez 2 tygodnie nic nie spadło. Wciąż jest 6 blg, i nic się nie dzieje. 

Temperatura otoczenia to 16-17 stopni podczas fermentacji, a drożdże to us-04. 

Dzisiaj przeniosłem fermentor do pokoju gdzie jest temperatura 22-23 stopnie i troszkę nim zakreciłem. Nie wiem czy mogę to butelkować czy czekać. A może dolać dodatkowych drożdży.

Po prostu boję się granatów.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

2 godziny temu, Jerenek napisał:

po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą

Złym pomysłem jest tak szybkie przelewanie piwa do drugiego fermentora. Może to spowodować zwolnienie/zatrzymanie fermentacji. 

Jak dla mnie, to wszystko OK z tą Twoją warką. Ja robiłem IPA na słodko, czyli dużo goryczki z chmielu, ale też zacieranie na słodko, żeby tą goryczkę zrównoważyć (w kalkulatorze IBU wyszło mi ok. 120, a w rzeczywistości powiedziałbym z 70). Zacierałem tak w 68-74 stopnie i miałem blg 15,5. Zeszło do 5 z haczykiem i piwka już prawie nie ma :P Chociaż zlewałem je 3 tygodnie temu :D I nie, nie wybuchło! Rozeszło się po gardłach :D  Ale z racji nie lubienia przegazowanych piw, dałem jedynie 70 g glukozy na 20 litrów piwka. Wyszło świetne :) I nic nie wybuchło :)