Jerenek Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Witam. Przy mojej pierwszej warce z browamatora england ipa (zacierałem je w temperaturze około 71 stopni) piwo po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą i przez 2 tygodnie nic nie spadło. Wciąż jest 6 blg, i nic się nie dzieje. Temperatura otoczenia to 16-17 stopni podczas fermentacji, a drożdże to us-04. Dzisiaj przeniosłem fermentor do pokoju gdzie jest temperatura 22-23 stopnie i troszkę nim zakreciłem. Nie wiem czy mogę to butelkować czy czekać. A może dolać dodatkowych drożdży. Po prostu boję się granatów. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 S-04 odfermentowują dosyć płytko. Zacierałeś na bardzo słodowo. Duża szansa, że więcej nie odfermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 No ok. Może po prostu cukru do refermentacji dam mniej dla bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 2 godziny temu, Jerenek napisał: po tygodniu burzliwej odfermentowało do 6 blg z 15,5. Po czym przelałem je na fermentacje cichą Złym pomysłem jest tak szybkie przelewanie piwa do drugiego fermentora. Może to spowodować zwolnienie/zatrzymanie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Teraz już to wiem, ale nie chcę stracić tej pierwszej warki. Dlatego szukam sposobu na jej uratowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 S-04 często długo dojadają. Potrzymaj kilka dni w tych 22°C i jeśli się nic nie ruszy to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Jak dla mnie, to wszystko OK z tą Twoją warką. Ja robiłem IPA na słodko, czyli dużo goryczki z chmielu, ale też zacieranie na słodko, żeby tą goryczkę zrównoważyć (w kalkulatorze IBU wyszło mi ok. 120, a w rzeczywistości powiedziałbym z 70). Zacierałem tak w 68-74 stopnie i miałem blg 15,5. Zeszło do 5 z haczykiem i piwka już prawie nie ma Chociaż zlewałem je 3 tygodnie temu I nie, nie wybuchło! Rozeszło się po gardłach Ale z racji nie lubienia przegazowanych piw, dałem jedynie 70 g glukozy na 20 litrów piwka. Wyszło świetne I nic nie wybuchło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się