nogmot Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Cześć! Uwarzyłem porter bałtycki. Od 2 tygodni stoi w lodówce na burzliwej. Dziś druga próbka Blg i z 24 jest 10 (tydzień temu było 13). Jest bardzo palony. Głównie to czuć. Śliwka na 2 planie. 2 sprawy: - czy dodać jeszcze drożdży? - czy paloność spadnie po leżakowaniu? Przepis i sposób zacierania: https://brewness.com/pl/recipe/porterland-balteus/view Z góry dzięki! Edytowane 16 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Cześć. Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 9 minut temu, Pindin napisał: Cześć. Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. Chciałem podkręcić kolor i chyba przesadziłem z palonymi. Carafa III? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku ) może już będzie w miarę okej. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) 1 minutę temu, Pindin napisał: Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku ) może już będzie w miarę okej. Też tak myślę! Tzn. z czasem ? Edytowane 16 Marca 2019 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się