Skocz do zawartości

Porter bałtycki za gorzki


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Uwarzyłem porter bałtycki.

Od 2 tygodni stoi w lodówce na burzliwej.

Dziś druga próbka Blg i z 24 jest 10 (tydzień temu było 13).

Jest bardzo palony. Głównie to czuć. Śliwka na 2 planie.

 

2 sprawy:

- czy dodać jeszcze drożdży?

- czy paloność spadnie po leżakowaniu?

 

Przepis i sposób zacierania:

https://brewness.com/pl/recipe/porterland-balteus/view

 

Z góry dzięki!

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. 

Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. 

Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. 

Chciałem podkręcić kolor i chyba przesadziłem z palonymi.

Carafa III?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku :) ) może już będzie w miarę okej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Pindin napisał:

Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku :) ) może już będzie w miarę okej. 

Też tak myślę! Tzn. z czasem ?

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.