Rampowy Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Około dwuletni okres warzenia piwa w domu za mną, a dopiero teraz zakładam wątek swojego browaru domowego na tym forum. Moje warzenie nie jest jakoś specjalnie intensywne, na koncie mam 22 warki. Staram się jednak rozwijać i wyciągać wnioski z każdej z nich. Ten wątek ma być taką elektroniczną wersją notatnika piwowara, który prowadzę w formie tradycyjnej w zeszycie. Będę tu zamieszczał informacje na temat piw, które warzę oraz planów co do samego browaru. Poza tym, liczę bardzo na wszelkie opinie i sugestie co do moich receptur od doświadczonych piwowarów, których na tym forum jest wielu. Edytowane 17 Marca 2019 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Zaczynam zapiski od mojej przedostatniej warki. Warka # 21 - American Pale Ale (APA) SŁODY 1. 48,8%: PALE ALE (STRZEGOM) – 2 KG 2. 41,5%: PILZNEŃSKI (BESTNALTZ) – 1,7 KG 3. 4,9%: PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,2 KG 4. 4,9%: CARAPILS (BESTMALTZ) – 0,2 KG ZACIERANIE: 4,1 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3) Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru. 1 Krok: 67 stopni – 60 minut 2 Krok: 76 stopni – 10 minut (MASHOUT) GOTOWANIE (70 MINUT) Chmielenie: IUNGA (PL) – 12 gram na 50 minut AMARILLO (USA) – 15 gram na 5 minut MOSAIC (USA) – 15 gram na 5 minut Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC. CHŁODZENIE Chmielenie podczas chłodzenia / Hopstand: MOSAIC 20 gram + AMARILLO 20 gram wrzucone na 30 minut w temperaturze około 75 stopni (przerwane chłodzenie na ten czas. FERMENTACJA Drożdże płynne FM52 - AMERYKAŃSKI SEN z drożdżowni FERMENTUM MOBILE Jedna fiolka: starter 1,5 litra rozkręcony na mieszadle magnetycznym. Schemat fermentacji: 17 stopni - około 1 dnia 18 – 19 stopni - około 2 dni 19 – 20 stopni - około 2 dni 20 stopni – do momentu pełnego odfermentowania Chmielenie na zimno (2-3 dni): AMARILLO 12 gram + MOSAIC 48 gram. Ostatecznie wyszło 16 litrów o ekstrakcie 12,5 BLG. Edytowane 17 Marca 2019 przez Rampowy Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Warka # 22 - Earl Grey APA SŁODY 1. PALE ALE (STRZEGOM) – 2,3 KG 2. PILZNEŃSKI (STRZEGOM) - 1,3 KG 3. PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,3 KG 4. CARAPILS (WEYERMANN) – 0,3 KG ZACIERANIE: 4,2 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3) Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru. 1 Krok: 67 - 65 stopni – 60 minut 2 Krok: 76 stopni – 10 minut (MASHOUT) GOTOWANIE (60 MINUT) Chmielenie: IUNGA (PL) – 7 gram na 50 minut CENTENNIAL (USA) – 24 gram na 5 minut MOSAIC (USA) – 16 gram na 5 minut Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC. Dodatkowo przez ostatnie 4 minuty gotowania zaparzałem w woreczku 40 gram herbaty Earl Grey. Ostatecznie wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 Blg. FERMENTACJA Drożdże suche US-05 (1 saszetka uwodniona) Schemat fermentacji: 17 stopni - około 1 dnia 18 – 19 stopni - około 5 dni 19 – 20 stopni - około 3 dni 21 – 22 stopni – do momentu pełnego odfermentowania. Chmielenie na zimno (2-3 dni): Cascade PL 25 gram + CENTENNIAL 36 gram. Na ostatnie 24 godziny fermentacji cichej do wiadra wrzuciłem 40 gram herbaty Earl Grey. Herbata wcześniej została podpieczona w piekarniku przez 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się