Skocz do zawartości

Piwna Strona Mocy - Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Około dwuletni okres warzenia piwa w domu za mną, a dopiero teraz zakładam wątek swojego browaru domowego na tym forum.

Moje warzenie nie jest jakoś specjalnie intensywne, na koncie mam 22 warki. Staram się jednak rozwijać i wyciągać wnioski z każdej z nich.

 

Ten wątek ma być taką elektroniczną wersją notatnika piwowara, który prowadzę w formie tradycyjnej w zeszycie.

Będę tu zamieszczał informacje na temat piw, które warzę oraz planów co do samego browaru.

 

Poza tym, liczę bardzo na wszelkie opinie i sugestie co do moich receptur od doświadczonych piwowarów, których na tym forum jest wielu.

Edytowane przez Rampowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam zapiski od mojej przedostatniej warki.

 

Warka # 21 - American Pale Ale (APA)

 

SŁODY

1.       48,8%: PALE ALE (STRZEGOM) – 2 KG

2.       41,5%: PILZNEŃSKI (BESTNALTZ) – 1,7 KG

3.       4,9%: PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,2 KG

4.       4,9%: CARAPILS (BESTMALTZ) – 0,2 KG

 

ZACIERANIE:

4,1 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3)

Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru.

 

1 Krok:   67 stopni – 60 minut

2 Krok:   76 stopni – 10 minut (MASHOUT)

 

GOTOWANIE (70 MINUT)

Chmielenie:

IUNGA (PL) – 12 gram na 50 minut

AMARILLO (USA) –  15 gram na 5 minut

MOSAIC (USA) – 15 gram na 5 minut

Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC.

 

CHŁODZENIE

Chmielenie podczas chłodzenia / Hopstand:

MOSAIC 20 gram + AMARILLO 20 gram wrzucone na 30 minut w temperaturze około 75 stopni (przerwane chłodzenie na ten  czas.

 

FERMENTACJA

Drożdże płynne FM52 - AMERYKAŃSKI SEN z drożdżowni FERMENTUM MOBILE

Jedna fiolka: starter 1,5 litra rozkręcony na mieszadle magnetycznym.

Schemat fermentacji:

17 stopni - około 1 dnia

18 – 19 stopni - około 2 dni

19 – 20 stopni - około 2 dni

20 stopni – do momentu pełnego odfermentowania

 

Chmielenie na zimno (2-3 dni): AMARILLO 12 gram + MOSAIC 48 gram.

 

Ostatecznie wyszło 16 litrów o ekstrakcie 12,5 BLG.

Edytowane przez Rampowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 22 - Earl Grey APA

 

SŁODY

 

1.      PALE ALE (STRZEGOM) – 2,3 KG

2.      PILZNEŃSKI (STRZEGOM) - 1,3 KG

3.      PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,3 KG

4.      CARAPILS (WEYERMANN) – 0,3 KG

 

ZACIERANIE:

 

4,2 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3)

Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru.

 

1 Krok:   67 - 65 stopni – 60 minut

2 Krok:   76 stopni – 10 minut (MASHOUT)

 

GOTOWANIE (60 MINUT)

 

Chmielenie:

IUNGA (PL) – 7 gram na 50 minut

CENTENNIAL (USA) –  24 gram na 5 minut

MOSAIC (USA) – 16 gram na 5 minut

 

Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC.

 

Dodatkowo przez ostatnie 4 minuty gotowania zaparzałem w woreczku 40 gram herbaty Earl Grey.

 

Ostatecznie wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 Blg.

 

FERMENTACJA

 

 

Drożdże suche US-05 (1 saszetka uwodniona)

 

Schemat fermentacji:

17 stopni - około 1 dnia

18 – 19 stopni - około 5 dni

19 – 20 stopni - około 3 dni

21 – 22 stopni – do momentu pełnego odfermentowania.

 

Chmielenie na zimno (2-3 dni): Cascade PL 25 gram + CENTENNIAL 36 gram.

 

Na ostatnie 24 godziny fermentacji cichej do wiadra wrzuciłem 40 gram herbaty Earl Grey.

Herbata wcześniej została podpieczona w piekarniku przez 10 minut.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.