ogoun Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 (edited) Dzień dobry! Jestem dość świeżym piwowarem, ale się wkręciłem i już mam za sobą 8 rozlanych w butelki warek, głównie amerykańskie i pacyficzne pale/red/brown ale. Chciałem teraz spróbować swoich sił z ciemnymi bardziej brytyjskimi piwkami. Przepisy skalowane na ~20l.. Brown porter Zamysł - lekki, wysoce pijalny porter w kierunku chlebowo-czekoladowym. Zasyp (11-12 Blg) 2,2 kg Strzegom Pale Ale 1,0 kg Strzegom Monachijski typ I 0,5 kg Fawcett - Brown 0,3 kg Fawcett - Dark Crystal 0,3 kg Weyermann Special W 0,1 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy Zacieranie (chciałbym raczej słodko, ale niech coś tam też odfermentuje) 67 C 30 min 72 C 30 min 78 C 5 min Gotowanie (21 IBU) Galena 10 g 60 min First Gold 25 g 5 min Bramling 25 g 5 min łuska kakaowa 50g 5 min Oatmeal Stout Zamysł - chciałbym zbliżyć się pijalnością do dry stouta, ale przy większej gładkości i wytłumieniu nieco palonego kabla. Zasyp (13-14 Blg) 4,0 kg Strzegom Pale Ale 0,2 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 0,2 kg Weyermann Carafa I 0,2 kg Weyermann Special W 0,7 kg Płatki owsiane 0,3 kg Jęczmień palony (połowa do zasypu, połowa na mashout?) Zacieranie 65 C 40 min 72 C 20 min 78 C 5 min Gotowanie(32 IBU) Galena 20 g 60 min Centennial 30 g 5 min Willamette 30 g 5 min Russian Imperial Stout Zamysł - jak to RIS, za rok chciałbym się rozsiąść wygodnie i delektować się trunkiem siorbiąc go pół wieczora. Zasyp (24-25 Blg, raczej wyjdzie poniżej 20l, nie spodziewam się rewelacyjnej wydajności) 7,0 kg Strzegom Pale Ale 1,0 kg Strzegom Monachijski typ I 0,6 kg Fawcett - Dark Crystal 0,4 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 0,3 kg Weyermann Carafa I 0,4 kg Płatki owsiane 0,2 kg Jęczmień palony Zacieranie (raczej wytrawnie) 64 C 60 min 72 C 20 min 78 C 5 min Gotowanie (80 IBU, wydaje mi się sporo, ale widzę, że browary celują w 80-100) Wystarczy 60 min czy lepiej dłużej? Zeus 60 g 60 min Galena 20 g 60 min Centennial 20 g 5 min First Gold 25 g 5 min Bramling 25 g 5 min Proszę uprzejmie o weryfikację. Może macie jakieś uwagi lub pomysły dotyczące powyższych przepisów, w szczególności zasypu i zacierania? Jakieś szczególnie istotne doświadczenia z powyższymi stylami? Drożdże Tu mam najwięcej wątpliwości, bo dotychczas używałem wyłącznie sucharów US-05 lub S-04 oraz o niebo lepiej startującej gęstwy z tychże. Idealnie by było uwarzyć wszystkie trzy piwka na jednych drożdżach pobierając gęstwę z lżejszego piwka i zadając ja do kolejnego. Tylko które sprawdziłyby się najlepiej? Wedle opisów skłaniałbym się ku WLP002 English Ale, 1098 British Ale lub Safale S-04. A może jakiś jeszcze inny szczep? Oczywiście musi być dostępny w krajowych sklepach. Edited March 19, 2019 by ogoun Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 brown porter z 500g słodu brown to będzie przegięcie. dawałem 220g i ten słód fajnie się balansował, z lekkimi tendencjami do dominacji. radziłbym obciąć o połowę. poza tym robiłem zbliżone piwko, tzn z podobnymi proporcjami słodów (tylko ten brown obcięty o połowę). wnioski - daj piwu poleżakować. nie otwieraj butelek przed miesiącem, a najlepiej 2-3. o ile stouty lubię pijać w miarę świeże (4-6 tygodni po butelkowaniu), o tyle brown zmienia swój profil po znacznie dłuższym czasie. zaufaj mi - warto poczekać. aha i wywal w śmietnik tę łuskę kakaową, to piwo będzie tak mocno orzechowo-czekoladowe że szkoda je psuć dodatkami. w stoucie osobiście lubię część podstawowego zasypu zamienić na monachijski - fajnie zaokrągla smak, polecam spróbować jak masz możliwość. wygląda dobrze, nie jestem tylko przekonany do sypania tam ameryki (?), ale jeśli masz taki koncept to śmiało. pewnie będzie dobre z RISem Ci nie pomogę bo nie warzę takich piw jeśli chodzi o drożdże - z sucharów odradzam S4, dla mnie wychodzą na nich zbyt zamulające piwa. US05 to klasyk, wiadomo że zrobią swoje i będzie zadowolony. tych płynnych o których piszesz nie testowałem, ale jestem MEGA zachwycony efektami pracy FM13 Irlandzkie Ciemności. Pędziłem na nich stouty i browny i odbiór smakowy mocno słodowych piw jest nie do opisania. ogoun 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted March 20, 2019 Author Share Posted March 20, 2019 @LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO, dzięki za porady. W kilku recepturach angielskich i szkockich piw widziałem tak duże ilości browna, lecz brak mi jakiegokolwiek własnego punktu odniesienia. Faktycznie, lepiej pewnie będzie go obciąć. Ameryka w stoucie celowa. O ile nie lubię typowego dla american stoutów połączenia paloności z cytrusami (grejpfrut wytarzany w popielniczce), to dobrze wspominam Stereo Wolfa i chcę uderzyć w tym kierunku, tylko mniej agresywnie. Z S-04 mam mieszane doświadczenia: cienki i prosty w zasypie dry stout wyszedł na nich rewelacyjnie pijalny, ale nieco treściwsze piwo długo dofermentowywało i naprodukowało sporo nieplanowanych posmaków, choć liczę że się jeszcze ułoży. Może faktycznie skierować się w bardziej irlandzkie klimaty, tylko czy nie narobię fenoli, bo nie mam możliwości zejść z temperaturą fermentacji niżej niż w miarę stabilne 17-18°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now