Jump to content

Porter, oatmeal stout, RIS - prośba o weryfikację

ogoun

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem dość świeżym piwowarem, ale się wkręciłem i już mam za sobą 8 rozlanych w butelki warek, głównie amerykańskie i pacyficzne pale/red/brown ale. Chciałem teraz spróbować swoich sił z ciemnymi bardziej brytyjskimi piwkami. Przepisy skalowane na ~20l..

Brown porter

Zamysł - lekki, wysoce pijalny porter w kierunku chlebowo-czekoladowym.

Zasyp (11-12 Blg)

2,2 kg Strzegom Pale Ale 
1,0 kg Strzegom Monachijski typ I  
0,5 kg Fawcett - Brown
0,3 kg Fawcett - Dark Crystal    
0,3 kg Weyermann Special W   
0,1 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy  

Zacieranie (chciałbym raczej słodko, ale niech coś tam też odfermentuje)

67 C    30 min

72 C    30 min
78 C    5 min

Gotowanie (21 IBU)
Galena    10 g    60 min    
First Gold    25 g    5 min    
Bramling    25 g    5 min    

łuska kakaowa 50g 5 min

Oatmeal Stout

Zamysł - chciałbym zbliżyć się pijalnością do dry stouta, ale przy większej gładkości i wytłumieniu nieco palonego kabla.

Zasyp (13-14 Blg)

4,0 kg Strzegom Pale Ale
0,2 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy  
0,2 kg Weyermann Carafa I 
0,2 kg Weyermann Special W 
0,7 kg Płatki owsiane  
0,3 kg Jęczmień palony (połowa do zasypu, połowa na mashout?)

Zacieranie

65 C    40 min
72 C    20 min
78 C    5 min

Gotowanie(32 IBU)
Galena    20 g    60 min   
Centennial    30 g    5 min    
Willamette    30 g    5 min    

Russian Imperial Stout

Zamysł - jak to RIS, za rok chciałbym się rozsiąść wygodnie i delektować się trunkiem siorbiąc go pół wieczora.

Zasyp (24-25 Blg, raczej wyjdzie poniżej 20l, nie spodziewam się rewelacyjnej wydajności)

7,0 kg Strzegom Pale Ale 
1,0 kg Strzegom Monachijski typ I 
0,6 kg Fawcett - Dark Crystal   
0,4 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 
0,3 kg Weyermann Carafa I   
0,4 kg Płatki owsiane   
0,2 kg Jęczmień palony   

Zacieranie (raczej wytrawnie)

64 C    60 min
72 C    20 min
78 C    5 min

Gotowanie (80 IBU, wydaje mi się sporo, ale widzę, że browary celują w 80-100)

Wystarczy 60 min czy lepiej dłużej?
Zeus    60 g    60 min    
Galena    20 g    60 min    
Centennial    20 g    5 min   
First Gold    25 g    5 min    
Bramling    25 g    5 min    

Proszę uprzejmie o weryfikację. Może macie jakieś uwagi lub pomysły dotyczące powyższych przepisów, w szczególności zasypu i zacierania?

Jakieś szczególnie istotne doświadczenia z powyższymi stylami?

Drożdże

Tu mam najwięcej wątpliwości, bo dotychczas używałem wyłącznie sucharów US-05 lub S-04 oraz o niebo lepiej startującej gęstwy z tychże. Idealnie by było uwarzyć wszystkie trzy piwka na jednych drożdżach pobierając gęstwę z lżejszego piwka i zadając ja do kolejnego. Tylko które sprawdziłyby się najlepiej? Wedle opisów skłaniałbym się ku WLP002 English Ale, 1098 British Ale lub Safale S-04. A może jakiś jeszcze inny szczep? Oczywiście musi być dostępny w krajowych sklepach.

Edited by ogoun

brown porter z 500g słodu brown to będzie przegięcie. dawałem 220g i ten słód fajnie się balansował, z lekkimi tendencjami do dominacji. radziłbym obciąć o połowę. poza tym robiłem zbliżone piwko, tzn z podobnymi proporcjami słodów (tylko ten brown obcięty o połowę). wnioski - daj piwu poleżakować. nie otwieraj butelek przed miesiącem, a najlepiej 2-3. o ile stouty lubię pijać w miarę świeże (4-6 tygodni po butelkowaniu), o tyle brown zmienia swój profil po znacznie dłuższym czasie. zaufaj mi - warto poczekać. aha i wywal w śmietnik tę łuskę kakaową, to piwo będzie tak mocno orzechowo-czekoladowe że szkoda je psuć dodatkami.

w stoucie osobiście lubię część podstawowego zasypu zamienić na monachijski - fajnie zaokrągla smak, polecam spróbować jak masz możliwość. wygląda dobrze, nie jestem tylko przekonany do sypania tam ameryki (?), ale jeśli masz taki koncept to śmiało. pewnie będzie dobre

z RISem Ci nie pomogę bo nie warzę takich piw

jeśli chodzi o drożdże - z sucharów odradzam S4, dla mnie wychodzą na nich zbyt zamulające piwa. US05  to klasyk, wiadomo że zrobią swoje i będzie zadowolony. tych płynnych o których piszesz nie testowałem, ale jestem MEGA zachwycony efektami pracy FM13 Irlandzkie Ciemności. Pędziłem na nich stouty i browny i odbiór smakowy mocno słodowych piw jest nie do opisania.

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO, dzięki za porady.

W kilku recepturach angielskich i szkockich piw widziałem tak duże ilości browna, lecz brak mi jakiegokolwiek własnego punktu odniesienia. Faktycznie, lepiej pewnie będzie go obciąć. 

Ameryka w stoucie celowa. O ile nie lubię typowego dla american stoutów połączenia paloności z cytrusami (grejpfrut wytarzany w popielniczce), to dobrze wspominam Stereo Wolfa i chcę uderzyć w tym kierunku, tylko mniej agresywnie.

Z S-04 mam mieszane doświadczenia: cienki i prosty w zasypie dry stout wyszedł na nich rewelacyjnie pijalny, ale nieco treściwsze piwo długo dofermentowywało i naprodukowało sporo nieplanowanych posmaków, choć liczę że się jeszcze ułoży. Może faktycznie skierować się w bardziej irlandzkie klimaty, tylko czy nie narobię fenoli, bo nie mam możliwości zejść z temperaturą fermentacji niżej niż w miarę stabilne 17-18°C.