Pablov Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Witam, mam pytanie odnośnie regulacji stężenia alkoholu w gotowym piwie. Mianowicie chciałem zrobić porter z gozdavy i jest napisane że maksymalna moc w zależności od dodanego cukru to 5.2% zamiast cukru dodam ekstrakt i tu pojawia się moje pytanie: czy jedynym (dobrym?) wyjściem jest zmniejszenie ilości wody aby zwiększyć moc do około 6-7% i czy to ma sens? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Cześć. Tak, jeśli zwiększasz ekstrakt brzeczki ekstraktem słodowym to ma sens. Zazwyczaj zwiększy Ci się też % alkoholu. Jeśli dodasz tyle ekstraktu ile jest w przepisie to musisz dodać mniej wody, aby zrobić mocniejsze piwo. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablov Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Bo gdzieś wyczytałem że jest 2 opcja tzn ilość wody co w przepisie a zwiększenie samego cukru/słodu/glukozy ale efektem może być mocno alkoholowy/spirytusowy posmak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Po pierwsze, nie kupuj tego brewkitu. Porter marki Gozdawa jest złym brewkitem. Po drugie, możesz zmniejszyć ilość wody albo zwiększyć ilość ekstraktów zachowując pierwotną objętość wody. Dodaj jeden ekstrakt 1,7kg jasny (nie z Gozdawy) oraz 1kg cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablov Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 A możecie polecić mi jakiś brewkit w stylu portera czy odpuścić sobie brewkit w tym stylu? Dziękuję za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) Ostatnio piłem rewelacyjnego portera z ekstraktów oraz dodatkiem słodu barwiącego. Najlepiej porzuć brewkity i przejdź na własną produkcję z ekstraktów. Jest bardzo dużo gotowych receptur na piwa robione tą metodą Edytowane 24 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablov Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru ? no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 1 hour ago, Pablov said: Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru ? no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku Pamiętaj też, że drożdże z paczki mogą nie uciagnac mocnego piwa. Albo musiałbyś dać 2 paczki, albo gęstwe z lżejszych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunkuYghm. ZACIERU. xD Chyba że się przenosisz do Pudliszek. Osobiście zacząłem od zacierania i nie żałuje. Jesli już jakieś polsrodki to raczej ekstrakty i samodzielne chmielenie bym polecał, bo samym brewkitem za wiele się raczej nie nauczysz.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Pablov 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablov Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Coś mi się zryło, tak tak zacieru no nic skoro wszyscy mi tak radzicie to muszę tylko dokupić garnek zrobić filtr i chyba tyle na początek wystarczy? Później jeszcze chłodnica. Ps. Dzięki za zwrócenie uwagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi