Pablov Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 Witam, mam pytanie odnośnie regulacji stężenia alkoholu w gotowym piwie. Mianowicie chciałem zrobić porter z gozdavy i jest napisane że maksymalna moc w zależności od dodanego cukru to 5.2% zamiast cukru dodam ekstrakt i tu pojawia się moje pytanie: czy jedynym (dobrym?) wyjściem jest zmniejszenie ilości wody aby zwiększyć moc do około 6-7% i czy to ma sens? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 Cześć. Tak, jeśli zwiększasz ekstrakt brzeczki ekstraktem słodowym to ma sens. Zazwyczaj zwiększy Ci się też % alkoholu. Jeśli dodasz tyle ekstraktu ile jest w przepisie to musisz dodać mniej wody, aby zrobić mocniejsze piwo. Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablov Posted March 24, 2019 Author Share Posted March 24, 2019 Bo gdzieś wyczytałem że jest 2 opcja tzn ilość wody co w przepisie a zwiększenie samego cukru/słodu/glukozy ale efektem może być mocno alkoholowy/spirytusowy posmak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 Po pierwsze, nie kupuj tego brewkitu. Porter marki Gozdawa jest złym brewkitem. Po drugie, możesz zmniejszyć ilość wody albo zwiększyć ilość ekstraktów zachowując pierwotną objętość wody. Dodaj jeden ekstrakt 1,7kg jasny (nie z Gozdawy) oraz 1kg cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablov Posted March 24, 2019 Author Share Posted March 24, 2019 A możecie polecić mi jakiś brewkit w stylu portera czy odpuścić sobie brewkit w tym stylu? Dziękuję za opinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 (edited) Ostatnio piłem rewelacyjnego portera z ekstraktów oraz dodatkiem słodu barwiącego. Najlepiej porzuć brewkity i przejdź na własną produkcję z ekstraktów. Jest bardzo dużo gotowych receptur na piwa robione tą metodą Edited March 24, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablov Posted March 24, 2019 Author Share Posted March 24, 2019 Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru ? no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 1 hour ago, Pablov said: Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru ? no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku Pamiętaj też, że drożdże z paczki mogą nie uciagnac mocnego piwa. Albo musiałbyś dać 2 paczki, albo gęstwe z lżejszych warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunkuYghm. ZACIERU. xD Chyba że się przenosisz do Pudliszek. Osobiście zacząłem od zacierania i nie żałuje. Jesli już jakieś polsrodki to raczej ekstrakty i samodzielne chmielenie bym polecał, bo samym brewkitem za wiele się raczej nie nauczysz.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Pablov 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablov Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 Coś mi się zryło, tak tak zacieru no nic skoro wszyscy mi tak radzicie to muszę tylko dokupić garnek zrobić filtr i chyba tyle na początek wystarczy? Później jeszcze chłodnica. Ps. Dzięki za zwrócenie uwagi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now