Joosto Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Cześć. Pytanie pewnie i głupie, ale czy zwiększony udział słodu żytniego (i/lub pszenicy niesłodowanej) w zasypie może powodować zawyżony odczyt Brix z refraktometru, poprzez zwiększenie lepkości brzeczki spowodowanej beta glukanami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Lepkość a gęstość są zupełnie innymi pojęciami. Zwiększona lepkość nie powinna wpływać na współczynnik załamania światła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się