zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 dzisiaj się dowiedziałem że empik nie jest w stanie sprowadzić książek dla mnie :P prawie 1,5 miesiąca nie nie czekałem, w tym czasie można by je z amazona 2 razy sprowadzić Ciekawe po jakim czasie stwierdzą, że nie są w stanie sprowadzić dla mnie "Brewing Classic Styles". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 dzisiaj się dowiedziałem że empik nie jest w stanie sprowadzić książek dla mnie :P prawie 1' date='5 miesiąca nie nie czekałem, w tym czasie można by je z amazona 2 razy sprowadzić [/quote']Ciekawe po jakim czasie stwierdzą, że nie są w stanie sprowadzić dla mnie "Brewing Classic Styles". zamówiłem ponownie książki z tym że teraz jeszcze jedną bo dostałem zniżkę 10 %. Mają być po 8 stycznia. Ja mogę poczekać jestem cierpliwym człowiekiem. A jak nie to pójdę do biblioteki uczelnianej żeby mi sprowadzili bo mi będzie do pracy dyplomowej potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 przyszły mi grzałki do kadzi zaciernej, a dziś kupiłem za 28 całkiem ładną 2kW do zasobnika ciepłej wody obiegowej. Teraz czekam tylko na sterownik Bolka i na elektronikę. Do części mechaniczno-hydraulicznej mam już wszystko tylko znaleźć motywację polutować i poskręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 miałem dziś warzyć ale nie udało mi się zebrać. Ciągle liczę że uda się na nowym sprzęcie następną warkę zrobić, ale chyba jeszcze jedna pójdzie w czwartek na starym. Dziś prawie skończyłem skręcać kadź zacierno-filtracyjną. Prawie bo nie mogę znaleźć taśmy teflonowej, jutro kupię nową. Pozostaje tylko jeszcze zbiornik na wodę do wysładzania i ogarnąć kadź warzelną. Jutro przyjdzie sterownik i będę tylko czekał na osprzęt elektryczny który pewnie będzie dopiero po świętach Szczerze mówiąc jakoś mi na koniec motywacji zabrakło bo ciągle słyszę narzekania ze strony rodziny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 już się cieszyłem że nie mam infekcji, otworzyłem scotish 70 i pojawił się piękny kożuch. Tak gruby że miałem problem żeby go odgarnąć. Co ciekawe da się je wypić, ale wyleje bo nie chce mi się bawić z kolejnym słabym octem, mam już wystarczająco w butelkach. To ostatnie piwo z miotu, a po za tym bardzo długo startowało bo zbierałem drożdże z piany i było ich za mało. Nałożyło się parę czynników i wyszło takie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) marcowe piwo.org I warka 44 ------------------- Piwowar:Wiktor Styl:Oktoberfest/Marzen Warka:25.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.052 OG Goryczka z receptury:24 IBU Kolor z receptury:12° SRM Przewidywane FG:1.013 Alkohol objętościowo:5.0% Alkohol wagowo:3.9% Składniki --------- Belgian Munich 1.75 kg, Grain, Mashed Belgian pilsener 2.75 kg, Grain, Mashed CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed Caraaroma 0.25 kg, Grain, Mashed Northern Brewer 20.00 g, Pellet, 70minut Bavarian Lager yeast 1.00 unit, Yeast, Irish Moss 1.00 unit, Fining, Notatki ------- Notatki do receptury:62C - 30' 72C -40' -> wygrzew Notatki do warzenia: wyszło 27 litrów 12,5 Blg. Nie zostałem dopuszczony do gazu i więc gotowałem tylko na prądzie i mniej odparowało. Przeholowałem z karmelowymi słodami, nie powinienem caraaromy wrzucać. Wyjdzie fajne piwko, ale raczej nie marcowe. przelałem też na cichą Munich dunkela którego jak teraz patrzę nie wrzuciłem na forum... i rozlałem IRA. IRA na razie nie jest najlepsze i nie wiem czy kiedykolwiek będzie. Mam Kega i 13 butelek, najwyżej się je rozpije na jakiejś imprezie. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) wczoraj odbyła się pierwsza warka na nowym sprzęcie (45 w ogóle), na minimalnym wybiciu. Wyszło 30 litrów 14,5 Blg. Sprzęt sprawił się świetnie, ilość mankamentów byłą zadziwiająco niska jak na pierwszy rozruch i jedyny poważny problem to mycie, bo usunięcie młóta i umycie całej zabawki przed gotowaniem zajęło mi pół godziny. Aczkolwiek mam już pomysł jak usprawnić usuwanie młóta, sprawdzę następnym razem jak to będzie działać. opis wykresu: początek to zagrzewanie wody, ten spadek temperatury to wsypanie słodu. Zacieranie potem wzorowo, po zacieraniu te schodki to wysładzanie. 30 minutowa przerwa to wyciągniecie młóta i umycie kadzi do chmielenia. Zmieniłem program na gotowanie, ale nie było mieszadła już więc przestawiłem na tryb ręczny. Ta przerwa w wykresie to wina komputera który przeszedł w tryb czuwania. Potem chłodzenie a te skoki w chłodzeniu to mieszania łyżką. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Z wykresu /chyba/ wynika że robiłeś zasyp na pełnej mocy grzałek. Lepiej jest zastopować sterownik i włączyć od nowa tok żeby moc była dodawana od zera. unikniesz wtedy tego niekontrolowanego wzrostu temp. ponad zadaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) zrobiłem zasyp przy 40 % mocy, jak już zaczął wyhamowywać przyrost. Ale następnym razem spróbuję tka jak radzisz. jeszcze powiem ze filtracja poszła mega szybko - 20 minut 37 litró2 brzeczki Zdjęcia wrzucę hurtem jak skończę kadź warzelną. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) zrobiłem zasyp przy 40 % mocy, jak już zaczął wyhamowywać przyrost. Ale następnym razem spróbuję tka jak radzisz. chodzi o to że sterownik trochę głupieje jeśli wsypiesz zimniejszego słodu i zwiększa moc którą później już nie może wytracić. u mnie po ponad roku praktyki wychodzi ładna prosta kreska ale też z tym walczyłem. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 wrzuciłem kilka zdjęć do galerii a tu jak chodzi moje mieszadełko: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Cześć Wiktorze Ten filtrator nacięciami do góry nie zapycha Ci się? Zrobiłem kilka warek w ten sposób ale odwrócenie go nacięciami do dna było przełomowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 wrzuciłem kilka zdjęć do galerii a tu jak chodzi moje mieszadełko: Wiktor, czemu nacięcia na rurce filtracyjnej są skierowane do góry zamiast do dołu? Przetestuj drugie rozwiązanie, filtracja powinna mieć mniejsze tendencję do zapychania filtratora. Mieszadło ładne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) powiem tak, filtrat leciał szybciej niż woda z kranu jak mnie się zapcha to przełożę. bo teraz przełożyć to trzeba by rurkę przelutować a mnie się nie chce na razie. Zrobię witka to będzie wiadomo czy trzeba przekładać ed: najlepsze w tym warzeniu było to że nie musiałem robić tańców z wodą do wysładzania, tylko wlałem, włączyłem termostat i potem tylko włączałem pompę i mi równomiernie zraszało młóto tylko muszę coś wymyśleć z myciem... Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 No właśnie, od tego chciałbym Cię uchronić Witbier, pszeniczne, żytnie lepiej przelutuj od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) no zobaczymy. Jak się będzie długo filtrować to wydajność wzrośnie. Po porostu po tej próbie nie wiem jakby to się miało zatkać. Po za tym jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz niedługo powinienem mieć książkę brewing classic styles 80 recipes i książkę o piwach świątecznych. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 a i jeszcze jedno, skoro przeszedłem na większa skalę, mam do oddania garnek lidlowski, z tym ze ma dziurę z boku 3/4 cala pod pompę. I jest trochę styrany i poobijany, ale oddam go w dobre ręce z tym że nie chce mi się go pakować i wysyłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 a i jeszcze jedno, skoro przeszedłem na większa skalę, mam do oddania garnek lidlowski, z tym ze ma dziurę z boku 3/4 cala pod pompę. I jest trochę styrany i poobijany, ale oddam go w dobre ręce z tym że nie chce mi się go pakować i wysyłać. Zostaw sobie jak ja: na pokazy warzenia w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 no właśnie ciężko będzie się na nim warzyć z tą dziurą. Dorzucę do niego drugie dno z nierdzewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 no właśnie ciężko będzie się na nim warzyć z tą dziurą. Dorzucę do niego drugie dno z nierdzewki. Ale dziura z boku? Przykręć kranik na uszczelki lub silikon wysokotemperaturowy i już. Ja robiłem dziurę 1/2" na kranik i filtrator u dołu garnka. A jeżeli w nieciekawym miejscu to mosiężny korek 3/4" + jakaś kształtka od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=11505&pos=8 tu może słabo to widać, ale wystarczy zawór, 3 kolana i pompa od pralki i można sobie z tego całkiem przyjemną maszynkę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 dzisiaj wystartowałem 2 lata przeterminowane brewfermy blanche. po 4 godzinach wyszły z kolby jutro warzenie, połowa na tych połowa na S-33 - będę mógł je porównać. Dostałem bardzo pozytywnego maila z empiku że 2 z 4 moich książek zostały wysłane i w ciągu 2 dni będą do odbioru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 odebrałem książki. winning recips będzie stale w użyciu christmas beers pewnie trafi na półkę i będzie zbierać kurz, bo to tylko ładny album. Dziś po długiej burzliwej do butelek trafiło barley wine. Zeszło z 24blg do 7,5. 57 bączków z dodatkiem 75 g cukru. Dodatkowo do 5 butelek dodałem lekko palonych płatków dębowych, do 5 mocno i do 6 naturalnych. Munich dunkiel trafił do kega i paru butelek. Niemierzony baling, cukier dozowany łyżeczką. No i dzisiaj odbyło się warzenie Marcowego. Na początku sterownik nawalił. Zawiesiła się pomiar temperatury i grzałki chodziły pełną parą. Akurat wzięliśmy się za przygotowanie rozlewu, ale w porę zdążyłem interweniować i zacząć od przerwy 66°C. Po prostu nie będzie przerwy białkowej/ będzie płynna. Wyszła wydajność 82%, co mnie cieszy bo się poprawiła parę procent od ostatniego razu. Zwłaszcza że mój kolega był samochodem i cały czas podjadał słód podpijał brzeczkę. Pierwsze piwo z nowej maszyny trafiło na cichą. Muszę powiedzieć, że już jest idealnie klarowne i pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 witek trafił na cichą. Zszedł z 12 do 4, na razie nie wyczuwam różnicy pomiędzy S-33 a brefermem Wit/blanche, oba są wyjątkowo pyszne. Jedyne co to S-33 są prostsze w obsłudze nie tworzą czapy na powierzchni która przeszkadza w manipulacjach z piwem. Muszę dokupić fermentorów. 6 sztuk pełne co daje 150 litrów na fermentacji, a ja siedzę i się nudzę bo nie mam do czego piwa nawarzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 u mnie piwowarska nuda... nic się nie dzieje... jak w polskim filmie... tak serio to czekam aż mi jakieś piwo dojrzeje do rozlewu i widzę światełko na horyzoncie, jutro może witek trafi do butli/kega. Może jeszcze któryś z lagerów trafi do kegów i będę miał miejsce na dark bohemiana, jeśli gęstwa na to pozwoli. A jeśli po dark bohemianie będzie jeszcze do użytku to może jakiś koźlaczek na deser. Chciałem też zacząć coś robić na belgach, na początku jakiś lekkie tak żeby sobie przygotować gęstwę na Dark Strong Belgian Ale na 50 warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się