darko Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 No, trzeba być czujnym Mnie zawsze łatwo wkręcić. A żart taki, że w naszych realiach mógłby być prawdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 ja się o mało nie wkręciłem że chcą zmienić nazwę Politechniki na Społeczny Uniwersytet Techniczny - w skrócie SUT Jakbym napisał że Drehera to nikt by nie uwierzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 po kilku dniach ciężkiej pracy udało mi się posprzątać jedną piwnicę tak żeby zrobić z niej magazyn piwa gotowego i fermentownie. W ciągu 2 tygodni powinno się tam znaleźć pierwsze piwo na fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 wrzuciłem do galerii zdjęcie nowego kociołka. Pownienem się na jakiś czas wstrzymać z powiększaniem skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 wrzuciłem do galerii zdjęcie nowego kociołka. Pownienem się na jakiś czas wstrzymać z powiększaniem skali. no ładny - pozazdrościć takiego kociołka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Prawie jak z lidla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Sam to spawałeś czy masz jakiegoś fachurę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Sam to spawałeś czy masz jakiegoś fachurę? ja spawałem, ale mam człowieka od kręcenia walcarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Napisz coś więcej - jaka spawarka, ile masz doświadczenia w spawaniu no i czy oczy nie bolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Napisz coś więcej - jaka spawarka, ile masz doświadczenia w spawaniu no i czy oczy nie bolą mam TIGa z możliwością cięcia plazmą. No już parę miesięcy się z tym bawię - parę butli argonu i trochę blachy już zmarnowałem, ale teraz już jakoś idzie. Garnki, mieszadła i spawanie nypli mam opanowane co do spawania to mam maskę automatyczną więc od spawania nie bolą, a co do wyrobów to jak w przysłowiu - pańskie oko konia tuczy, ale może Elroy się wypowie na temat mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Kupiłeś go do celów amatorskich? Jaki to model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 trwa rozruch nowej warzelni, ale wysoko postawiliśmy sobie poprzeczkę - weizen z dekokcją powoli zbliżamy się do końca filtracji po 80 minutach mamy ponad 60 litrów brzeczki 14°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 testy odbyły się z sukcesem - uzyskałem nawet więcej niż chciałem, wydajność pod koniec wybicia była 92% i będę musiał odlać trochę z fermentora. warzenie weizena z dekokcją zajęło mi 6:15 od momentu jak zacząłem wlewać wodę do zadania drożdży, ale dziś będę musiał odlać trochę (tak ze 20 litrów) z fermentora do wiaderka. Późnym wieczorem wrzucę trochę zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 obiecane zdjęcia. Może fermentor nie wygląda z zewnątrz zachęcająco, ale w rzeczywistości wygląda lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 jeszcze a propos samego warzenia - najcięższe co musiałem podnieść to fermentor z młótem, zrzut i powrót dekokcji był przez pompę, tak samo klarowanie brzeczki. filtracja też przez pompę, aczkolwiek użyłem jej tylko pod koniec do wypompowania reszty spod dna. Potem chłodzenie brzeczki było przez wymiennik bezpośrednio z kotła do fermentora i tu schładzałem do 30 stopni, a potem podłączyłem pompę na cyrkulację w fermentorze i schłodziłem do 20°C. To jest ta sama pompa która jest ze mną od 130 warek, ale czuję ze będę musiał sprawić sobie nową - ale tą zostawię na pamiątkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 zdjęcia z fermentacji zrobione dzisiaj rano. Fajnie się piana układa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 pszeniczka powoli kończy fermentację - obecnie ma 5 blg z 14. Jeszcze potrzymam chwile i w ten weekand uwarzę następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 przelałem z fermentora do wiaderek na cichą i wstawiłem kolejną pszenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 rozlałem pierwszą warkę. Wyszły 3 kegi i litrowy kufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 DW dostał parcia na szkło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 DW dostał parcia na szkło Wiktor nie wygłupiaj się ściągnij tą szybę, nie pękaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Wiktor nie wygłupiaj się ściągnij tą szybę, nie pękaj daj spokój wtedy będę miał więcej mycia, szybę to raz dwa umyję a jak mi ta piana się na podłogę wyleje to i piwa się zgubi będę musiał fermentor z zewnątrz i podłogę myć. Po za tym banany uciekną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Na drzewo uciekną albo do tesco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 dziś dostałem kegi i amerykańskie chmiele - będzie roboty. Dodatkowo zrobiłem modernizację w kotle warzelnym zobaczymy jak się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 A skończysz kiedyś te modernizacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się