Robert87 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Słody: - słód pale ale Malteurop 2,5 kg (45,85%) - słód pszeniczny Malteurop 1,3 kg (45,85%) - słód pszeniczny Soufflet 1,2 kg (45,85%) Niesłody: - płatki owsiane 0,3 kg (8,3%) Zasyp ponad 120% szanuję Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Hahaha. Dzięki za prztyczka w nos To piwo jest powtórką wcześniejszej warki. Zapomniałem wykasować dane procentowe A Niech już tak zostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Na luzie, to się zdarza;)Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 #31 Mało pszeniczne Data warzenia: 08.05.2022 Ekstrakt początkowy: 12,3 Blg Ekstrakt końcowy: Blg ( Birx ) Objętość: 24 litry Wydajność: Alkohol po fermentacji: % Drożdze: Wb-06 - gęstwa Rozlano: Cukier na refermentację: g - poziom 2,5 Słody: - słód pilzneński VikingMalt 3 kg - słód pszeniczny Souflett 0,75 kg Niesłody: - płatki orkiszowe 0,8kg - kasza jęczmienna 1 kg Chmiele: Chmiel Willamette PL 2020 - mokra szyszka z własnej uprawy 180g - 60 minut 90 g - 10 minut Drożdże: Wb-06 - gęstwa po warce #30 Zacieranie: 16 L wody 44,5-43oC - 25 min 69-63oC - 60min 77oC - 15min Jakoś tak… Wysładzanie: 15 litrów wody Chłodzenie do 18 stopni. 5 litrów wody o temp. 4 stopni do korekcji gęstości. Drożdze: Wb-06 gestwa zadane 08.05.2022 o g. 23:10 Fermentacja: Refermentacja: Butelkowanie: Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) 8 miesięcy przerwy w warzeniu. A porównując z ostatnimi 30 latami życia to praktycznie totalna abstynencja. Bo co ja spozylem? Może w sumie z 10 piw przez te 8 miesiecy... Dlatego trochę boje się tej warki że nie wypiję, zanim się zestarzeje. Piwo nadal uwielbiam, ale jakoś przestałem lubić stan po spożyciu. Ale, 70 kg słodu w garażu samo się nie przerobi, oddać szkoda. Więc trzeba było wziąć się i uwarzyć. #32 - Best Bitter z konieczności Data warzenia: 04.01.2022 Objętość brzeczki nastawnej 24,8litrów Ekstrakt początkowy: 11,5 Plato Ekstrakt końcowy: 3,77Blg - alk. cca. 4,13% Alkohol w piwie: 4,45% obj. Odfermentowanie: 68% Rozlew: 120g cukru 21.01.2023, łacznie 49 butelek, poziom nagazowania 2,0 Słody: 4,7 kg - Pale Ale Malteurop - 87,5 % 0,2 kg - karmelowy 150 VikingMalt - 5,5 % 0,1 kg - ciasteczkowy VikingMalt Niesłody: 0,35 kg - płatki owsiane prazone. 20 min w 200 stopniach bez termoobiegu Zacieranie: 67-63°C 60min - słody wsypane do 740 stopni 18,5l wody. Zesżły do 69 stopni. Podgrzewanie z prędkością 1 stopień na 1:20 minuty. 79°C - wygrzew 10 minut Gotowanie 90 min. Chmielenie: 215g x 60 min. - PL Brewer’s Gold z własnej uprawy, zielona szyszka 100g x 60 min. - PL Brewer’s Gold z własnej uprawy, zielona szyszka Drożdże: Lallemand Windsor, uwodnione przez 15 minut w wodzie w temp. pokojowej. Fermentacja: Drożdże zadane do fermentora o 20:30 w dniu 04.01.2022 w temp. 14,75 stopnia. Fermentora napowietrzaniy kamieniem przez 2 minuty. Temperatura otoczenia 17,5 stopnia. Podjęły pracę już po kilku godzinach. Odfermentowania nastąpiło praktycznie w 3 dni. Temperatura otoczenia nie przekroczyła 19 stopni. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 4.01.2023 o 21:01, Kaniutek napisał: 8 miesięcy przerwy w warzeniu. A porównując z ostatnimi 30 latami życia to praktycznie totalna abstynencja. Bo co ja spozylem? Może w sumie z 10 piw przez te 8 miesiecy... Dlatego trochę boje się tej warki że nie wypiję, zanim się zestarzeje. Piwo nadal uwielbiam, ale jakoś przestałem lubić stan po spożyciu. Ale, 70 kg słodu w garażu samo się nie przerobi, oddać szkoda. Więc trzeba było wziąć się i uwarzyć. Ja tam mogę pomóc, zarówno w przeciwdziałaniu by żadna butelka zdążła się zestarzeć, jak i w pomocy w warzeniu, myciu, butelkowaniu itp. o ile jest tam co do roboty dla dwóch, jak również odkupieniu jakiejś części słodu Edytowane 19 Lutego 2023 przez lechu555 Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 12 miesięcy przerwy w warzeniu. Więc dla odmiany, bo dawno nie było... #33 - Best Bitter Data warzenia: 22.01.2024 Objętość brzeczki nastawnej 28 litrów Ekstrakt początkowy: 12,5 Brix Ekstrakt końcowy: …..Birx = ….. Blg - alk. cca. …..% Alkohol w piwie: ….% obj. Rozlew: Słód: 5 kg - Pale Ale Malteurop - 83,4 % 0,5 kg - karmelowy 30 VikingMalt - 8,3% Niesłód: 0,5 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem - 8,3% Zacieranie: 68°C - 60min spadek temp. Zacieru do 62 stopni. Płatki owsiane, prażone w piekarniku, bez śrutowania wsypane do reszty zacieru po ok. 15 minutach od rozpoczęcia zacierania - temp 65,5 76°C - 10min - 79°C - wygrzew 10 minut Wysładzanie do 4 Brix Chmielenie: 100g Lubelski z własnej uprawy 2022 r zielona szyszka - 60 minut g US Brewer’s Gold z własnej uprawy 2022 r zielona szyszka - 10 minut Chlodzenie: Do 14 stopni. Dolanie 5 litrów wody o temp 11 stopni. Drożdże: US-05, uwodnione przez 15 minut w wodzie w temp. pokojowej. Brzeczka napowietrzona nebulizatorem i kamieniem nierdzewnym. Drożdże zadane do fermentora o 24:00 temp otoczenia 13,5 stopnia, Zadane pierwotnie drożdże Nottingham przez 43 godziny nie podjęły żadnej pracy. W wiadrze śmiercią czuć było więc zlałem brzeczkę spowrotem do kadzi, podgrzałem do 100 stopni i pasteryzowałem przez 0,5 godziny. Schodziłem do 13,5 stopni i zadałem awaryjne US-05. Temperatura otoczenia 13 stopni. Drożdże ruszyły po 63 godzinach od zadania, czyli 27.01.2024 Edytowane 4 Lutego przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się