tomek27 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Witam szanownych piwowarów domowych. Chcę się podzielić a także zapytać a przyczynę występowania delikatnej błony w części butelek. Błona przypomina delikatną pajęczynkę lub gdy się zbije to taki grubszą nitkę. Ważę piwo od 7 lat, zrobiłem ok. 60 warek i nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Najdziwniejsze jest to, że te błony występują w różnych warkach w losowych butelkach. Nie podejrzewam infekcji, gdyż piwa w smaku nie różnią się od tych bez tej błony. Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy: - drożdże - wszystkie były zrobione z jednego rodzaju - pierwsze przez użycie 2 paczek Fermentis US-05 w pozostałych użyłem gęstwę. - zmieniłem środek do dezynfekcji z pirosiarczanu sodu na nadwęglan sodu. Załączam oczywiście zdjęcie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ciekawe, bo jakiś czas temu również zrobiłem podobnie i zamieniłem pirosiarczyn na nadwęglan i miałem identyczny problem. Starsan pomógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Też coś takiego u siebie zaobserwowałem, ale tylko w jedynym pszeniczniaku jakiego robię - Grodziskim (słod pszeniczny + przerwa białkowa). W innych piwach tego nie zaobserwowałem - proces mycia i chemia do dezynfekcji zawsze taka sama (nadwęglan). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysno Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Cos takiego właśnie mi się przytrafiło, po raz pierwszy, dezynfekcja pirosiarczynem, z tego co widzę, tylko jedna butelka jest ok? Co to może być? Można to pic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi