Jump to content

Dziwna błona w butelkach kilka dni po zakapslowaniu


Recommended Posts

Witam szanownych piwowarów domowych.

Chcę się podzielić a także zapytać a przyczynę występowania delikatnej błony w części butelek. Błona przypomina delikatną pajęczynkę lub gdy się zbije to taki grubszą nitkę.

Ważę piwo od 7 lat, zrobiłem ok. 60 warek i nie spotkałem się z takim zjawiskiem.

Najdziwniejsze jest to, że te błony występują w różnych warkach w losowych butelkach.

Nie podejrzewam infekcji, gdyż piwa w smaku nie różnią się od tych bez tej błony.

Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy:

- drożdże - wszystkie były zrobione z jednego rodzaju - pierwsze przez użycie 2 paczek Fermentis US-05 w pozostałych użyłem gęstwę.

- zmieniłem środek do dezynfekcji z pirosiarczanu sodu na nadwęglan sodu.

Załączam oczywiście zdjęcie.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

blona.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe, bo jakiś czas temu również zrobiłem podobnie i zamieniłem pirosiarczyn na nadwęglan i miałem identyczny problem. Starsan pomógł. 

Link to comment
Share on other sites

Też coś takiego u siebie zaobserwowałem, ale tylko w jedynym pszeniczniaku jakiego robię - Grodziskim (słod pszeniczny + przerwa białkowa).

W innych piwach tego nie zaobserwowałem - proces mycia i chemia do dezynfekcji zawsze taka sama (nadwęglan).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.