Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Wszystkich tych, którzy nie pojadą do Częstochowy zapraszam 12 czerwca na piknik naukowy organizowany przez Centrum Nauki Kopernik, który odbędzie się 12 czerwca 2010, 11:00 - 20:00 w Parku Marszałka Rydza-Śmigłego przy ul. Rozbrat. Tematem pikniku w tym roku jest mikroświat, czyli to czego nie widać. Koło naukowe w którym działam będzie się wystawiać na tym pikniku, a ja w ramach pokazów będę przygotowywał brzeczkę piwną. Pewnie skończy się na samej brzeczce bo już sprawdziłem, że słabo ona znosi transport, więc będę pewnie zacierał słód pilzneński i trochę jakiegoś caramunicha albo czegoś takiego dla koloru. Serdecznie zapraszam wszystkich, przyjdźcie z rodzinami będzie dużo atrakcji dla całej rodziny, a ja z chęcią porozmawiam na tematy piwne, a po wcześniejszym uzgodnieniu możemy się wymienić piwami. Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Pewnie skończy się na samej brzeczce bo już sprawdziłem, że słabo ona znosi transport Moja zniosła dzielnie. Trzeba tylko nie dać szans fermentorowi na wywrotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 tylko ja nie będę chmielić ani gotować tego, bo nie będę miał warunków. Po za tym moja tez wyglądała fajnie ale wyszedł kwas Nie chcę Cię straszyć ale w przypadku grodziskiego, które jest bardzo słabe, jest niewyobrażalnie podatne na infekcje. Może będziemy rozdawać ciepła brzeczkę do picia, ale to dla krewnych i znajomych żeby potem nie było że się ktoś zatruł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Nie chcę Cię straszyć ale w przypadku grodziskiego, które jest bardzo słabe, jest niewyobrażalnie podatne na infekcje. Z tego powodu po powrocie do domu gotowałem brzeczkę drugi raz, przez 10 minut. Powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 otóż było jak zwykle, czyli długie warzenie piwa przegrało z wybuchami i kolorkami chemików... na 10 h, które stałem trafiło się może 5 osób z którymi można było rozsądnie pogadać. Większość po usłyszeniu że warzymy piwo pytała się kiedy będzie do picia, a jak usłyszało że za 4 tygodnie to robiło w tył zwrot.... Mając na uwadze swoje ostatnie negatywne doświadczenia z pokazowymi piwami trochę minąłem się z prawdą bo zrobiłem zasyp 4 kg ryżu i 2 kg słodu. Najpierw skleikowałem ryż, schłodziłem do 70°C dodałem słód i trzymałem aż się scukrzy. Potem podjąłem nieudaną próbę filtracji, zatkało się kompletnie po niecałym litrze, zagotowałem cały bajzel i teraz mi fermentuje w miazdze na drożdżach winiarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 trafiło się może 5 osób z którymi można było rozsądnie pogadać. Większość po usłyszeniu że warzymy piwo pytała się kiedy będzie do picia, a jak usłyszało że za 4 tygodnie to robiło w tył zwrot.... Miałem to samo. Sympatyczni Bydgoszczanie, którzy przyjechali specjalnie na pokaz plus jeden facet, który słuchał audycji Janusza Weissa. A reszta myślała, że da się wypić dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 ZAWSZE tak jest, gdy się robi pokaz dla ludzi, którzy nie mają nic z tematem wspólnego. no ale trafił się jeden człek co warzył z puszek, no i parę osób, które chciało się coś dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się