nehoshi Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Witam! Z zestawu CP kupiłem piwko Grodziskie 8°Blg (1.25kg słodu pszenicznego + 1.25kg słodu wędzonego). Według instrukcji zacierać należy infuzyjnie dwutemperaturowo (lecz nie podano temperatur) lub coś co nazwano infuzyjnie zstępująco z 69°C przez 90 minut do nie mniej niż 60°C. Jak lepiej? Czy zacierać 45 minut w 61°C i 45 minut w 69°C ? Czy może podgrzać do tych 69°C i zostawić na 90 minut by spadło do 60°C ? Pozdrawiam, Nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Ja tam jakoś doświadczony nie jestem, ale zaczynać należy od niższych temperatur, a dopiero później podgrzewać do wyższych. A w tym przypadku jakie temperatury mają być to Ci pewnie bardziej doświadczeni powiedzą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 No wlasnie zadalem pytanie o opadajaca temperature w zacieraniu infuzyjnym tutaj: http://www.aussiehomebrewer.com/forum//index.php?showtopic=45071 i okazuje sie ze zdania sa podzielone... glowny argument ktory przemawia przeciwko metodzie jest fakt, ze sacharyfikacja przebiega najintensywniej i w wiekszosci w pierwszych 20-30 minutach. Tak czy inaczej musze sprobowac :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Od tego gatunku piwa specem jest Anteks. Poczytaj zatem jego zapiski browarniane i może coś wymyślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 No nic, zacieranie rozpoczęte w 70°C, niech będzie według receptury i zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 (edytowane) Ja warzyłem według lekko zmodyfikowanego przepisu z BA: http://www.piwo.org/forum/p53080-31-05-2010-23-03-47.html#p53080 Edytowane 5 Czerwca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 możesz skorzystać z ubiegłorocznej zwycięskiej receptury http://www.grodziskie.pl/piwowarstwo.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 a jak jest z filtracją na samych pszenicznych słodach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 w moim przypadku nadspodziewanie dobrze można się posiłkować "dziurawieniem złoża" cienkim prętem jeśli idzie słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 może spróbuję... zmieniłem technologię i taką tradycyjną filtrację robię dopiero od 4 warek, i raz miałem 7 kg słodów w tym 0,6 kg niesłodowanej pszenicy i na oplocie 25 cm nie było problemów... Zaopatrzę się w pszenice, ale na razie zrobię chyba z jęczmiennym bo mam 1 kg własnoręcznie wędzonego słodu, ale nie wiem czy dam cały bo ma baardzo intensywny aromat. Zjadłem kilka ziaren i już było mi niedobrze od wędzonki. Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 ześrutowane słody zmieszaj z5l wody o temp ok 40c i trzymać w temp 37c przez 30min dodaj 2l wody podgrzej do 50c i trzymaj 20min dodaj 3l wody podgrzej do 70c i trzymaj 30min dolej 2l wody podgrzej do 75c i trzymaj przez 30min wysładzaj woda o temp 72c bardzo dobre piwo które zacząłem powtarzać polecam na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 na wiki http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Grodziskie,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić... Przywoź wszystko do Żywca, zabierzemy hurtowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Co prawda przy gotowaniu to trochę znika, ale nie chce zrobić jakiegoś zajzajeru nie do wypicia bo mam czegoś takiego skrzynkę i od dłuższego czasu nie mogę jej rozpić... W Żywcu po przejściu tej alei pod namiotem, każdemu Twoje piwka z tej skrzyneczki będą tak smakować że się nie opędzisz tak że śmiało, nie miej skrupułów, zabieraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 chodzi o to że strasznie mi skwaśniał. Piłem go wczoraj no i jestem w stanie wypić butelkę... przez pół wieczoru. Najgorsze że popłuczyny po porterze które sobie parę godzin czekały na chmielenie też skwaśniały i mam tego 2 skrzynki. Na szczęście moja druga połówka lubi kwaśne i sukcesywnie pomaga mi to rozpijać. A z żywcem jeszcze nie wiem jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się