martens24 Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Witam. Posiadam poniższe surowce:5 kg Słód Pilzneński2 kg Słód Pszeniczny 0.4 kg płatki Jęczmienne 0.4 kg płatki owsiane 0.5 kg laktozyChmiel equinox 50g - 12,8% alfakwasyChmiel Columbus 50 g - 14,5% alfakwasyDrożdże US-054 puszki po 0.8 kg pulpy z mango Chciałbym z powyższych surowców uwarzyć sensowne piwo z mango ok 15 stopni Plato. Moja prośba o doradzenie nt.: parametrów zacierania i chmielenia. Czy to co mam mi wystarczy czy jednak muszę jeszcze coś dokupić? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 To może napisz coś więcej co chcesz osiągnąć, bo równie dobrze możesz to wszystko sypnąć. 15blg to płatki już bym sobie chyba odpuścił, bo bardzo wysoka pełnia z mango by mi się średnio łączyła, wolałbym iść bardziej w orzeźwiająca stronę. Ja bym w ogóle 12blg zrobił i wtedy ewentualnie dał nieco płatków, ale kwestia gustu. Także pilzneński + ewentualnie trochę pszenicy do porządanego ekstraktu i tyle. Podobnie laktoza. Chcesz słodsze to trochę sypnij. Ja bym odpuścił. Chmiel bym dał całość Equanota na koniec gotowania i Columbusa na 60min do porządanego poziomu IBU. Przy 15blg bym pewnie celował gdzieś w 30-40~. Pulpy nigdy nie używałem, ale trochę czytałem bo się do tego przymierzam, i z tego co się zorientowałem 1.5-2kg powinno styknąć. Tylko najlepiej używać pulpy z samym mango, bez cukru i innych badziewi, a takiej w puszkach 0.8kg nie widziałem. No i licz się z tym, że użycie pulpy mango powoduje sporo strat piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 W jakim celu chcesz dodać laktozy? Ma to być milkshake IPA? Generalnie do IPY nie dodawałem jeszcze mango, ale przy tej ilości bedzie raczej mocno dominujące. Przy kwasach dodatek mango potrafił wręcz mi skontrować trochę kwaśność, mimo odfermentowania cukru z owoców. Więc podstawowe pytanie, co chcesz uzyskać? Normalną IPkę z wyczuwalnym mango? Czy może turbo mango milkshake IPA, bardziej w słodkawą stronę, z chmielami uzupełniającymi kompozycję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Jak pulpa pójdzie w większej ilości to w sumie wsyp co chcesz byle w miarę jasne i zacieraj jak chcesz bo mango przykryje wszystko A z konstruktywnych propozycji to rób tego dużo na raz bo straty proporcjonalnie najłatwiej znieść i pulpę dodaj na koniec burzliwej a nie na cichą Cold crash bardzo ograniczy straty ale z pięć litrów zostanie. Staraj się jak najdłużej utrzymywać swój filtr powyżej resztek z pulpy bo z momencie jak go zanurzysz masz koniec przelewania Jak dobrze byś tego nie filtrował to po cichej i tak będzie tego jeszcze sporo na dnie ale zlewając ostrożnie znad osadu dasz radę zrobić piwo bez gushingu Laktozy bym jednak całkiem nie pomijał bo bez tego płeć piękna mówi że dobre by było tylko za kwaśne Odmiana Alphonso jest słodsza i daje smak mocno dojrzałego/przejrzałego owocu, warto ograniczyć ilość laktozy bo będzie zamulać Kesar jest dużo mniej intensywny i nie jest słodki w odbiorze Edytowane 16 Maja 2019 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. Tak, mój błąd. Jakoś mi się od razu IPA rzuciła ;d. To ja bym robił turbo milkshake mango, z chmieleniem troche na goryczke, a glownie hopstand i cicha. A co do przelewania to polecam dodatkowo przez pończochę, wyłapuje drobinki. I aby tylko jej nie wyciskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martens24 Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 On wrzucił surowce jakimi dysponuje, a nie proponowaną recepturę No i nigdzie nie jest powiedziane, że to ma być w ogóle jakakolwiek IPA. I przy takiej ilości chmelu nie będzie. Zgadza się podałem co mam na stanie. Generalnie szedłbym w stronę orzeźwienia bez zbyt dużej słodyczy i bez dominacji mango. Przeciwko wyczuwalnej goryczce nic nie mam. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się