Matys94 Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) Hej, przymierzam się do Salted Caramel Chocolate Milk Stouta (od Hapless Ginger Brew) i muszę prosić was o pomoc. W przepisie napisane jest aby 100g ziaren kakaowca moczyć w wódce przez 5/6 dni przed dodaniem na cichą i tu pojawiają się moje pytania: 1. Ziarna prażone czy nie? 2. Czy po takim macerowaniu dodaję całość do piwa wraz z alkoholem (200ml)? Dużo aromatu przeniknie do alkoholu ale też i tłuszczu (chyba). 3. Polecilibyście użyć wódki jak w przepisie czy czegoś innego? 4. Czy 5g soli na 22L będzie wyczuwalne? (to już poza tematem :P) Pozdrawiam Edytowane 18 Maja 2019 przez Matys94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 2. jak sie maceruje, to sie daje z alko 3. możesz dać rum albo łychę równie dobrze, każde wniesie swoje posmaki. 4. 5g na 22l bedzie wyczuwalne, ale zupełnie w tle. Pamietaj, że piwo soli sie solą niejodowaną. Inaczej każdy łyk będzie jak wizyta u higienistki. Matys94 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się