Jump to content

Ziarna kakaowca w piwie


Recommended Posts

Hej, przymierzam się do Salted Caramel Chocolate Milk Stouta (od Hapless Ginger Brew) i muszę prosić was o pomoc.

W przepisie napisane jest aby 100g ziaren kakaowca moczyć w wódce przez 5/6 dni przed dodaniem na cichą i tu pojawiają się moje pytania:

1. Ziarna prażone czy nie?

2. Czy po takim macerowaniu dodaję  całość do piwa wraz z alkoholem (200ml)? Dużo aromatu przeniknie do alkoholu ale też i tłuszczu (chyba).

3. Polecilibyście użyć wódki jak w przepisie czy czegoś innego?

4. Czy 5g soli na 22L będzie wyczuwalne? (to już poza tematem :P)

Pozdrawiam :)

Edited by Matys94
Link to comment
Share on other sites

2. jak sie maceruje, to sie daje z alko

3. możesz dać rum albo łychę równie dobrze, każde wniesie swoje posmaki.

4. 5g na 22l bedzie wyczuwalne, ale zupełnie w tle. Pamietaj, że piwo soli sie solą niejodowaną. Inaczej każdy łyk będzie jak wizyta u higienistki.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.