Helcik Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Witam, Jestem w trakcie robienia "automatycznej myjki do butelek. Ma być na 20 sztuk. Plan jest taki ze woda myje butelki i wraca do zbiornika skąd jest zasysana znowu przez pompę. Zrobiłem konstrukcje ale niestety napotkałem problem z doborem pompy. Zakupiłem z aliexpress pompę "ciśnieniowa" która powinna dostarczyć 0.9 MPa czy 9 bar. Myślałem ze taka pompa zrobi podciśnienie i woda ładnie będzie tryskać z dysz. Niestety strumień przy maksymalnej mocy nie osiąga nawet 1cm. Czy może mi ktoś doradzić jaka pompę wybrać albo ktoś widzi inne rozwiązanie tego problemu ? Załączam zdjęcia pompy i konstrukcji. Pozdrawiam Helcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 poszedłes w koszty ale raczej nic z tego nie będzie do prawidłowego umycia musi być też natrysk boczny i podgrzewanie cieczy,a jeżeli chcesz stosować NAOH to miedź raczej niekoniecznie tu zda egzamin.Spójrz na moją konstrukcję myjka do butelek jest tam pompa z pralki a teraz mam większą myjkę z pompą od zmywarki ,która ma większą wydajność i ciśnienie.Jaką średnicę rurki zastosowałeś 15 czy 12. Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Tu masz gotowca i wszystkie informacje: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/malfets-bottle-washer-for-lazy-homebrewers.381452/ Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Chce to uzywac z oxi, i woda, średnica z tego co pamiętam jest 12mm średnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 (edytowane) to zastosuj pompę od zmywarki w serwisie może dostałbys sprawną używkę są takie modele z przepływową grzałką ja dostałem swoją za 5 zł na szrocie i pieknie robi robotę Stosuje nawet gorący roztwór NAOH i żaden brud nie ma szans. Im więcej butelek na raz myjesz tym wiecej potrzebujęsz środka .Ja swoją na 8 szt. myłem 120 butelek w 2 godz. Edytowane 23 Maja 2019 przez tkaczu Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 22 minutes ago, Kaniutek said: Tu masz gotowca i wszystkie informacje: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/malfets-bottle-washer-for-lazy-homebrewers.381452/ Niby tak ale niestety nie do końca wiem jak znaleźć taki odpowiednik tej pompy. bo rozumiem ze powinna miec okolo 200W i 6000l ma godzine przelewu. Czy w tym momencie nie ma znaczenia cisnienie ? 11 minutes ago, tkaczu said: to zastosuj pompę od zmywarki w serwisie może dostałbys sprawną używkę są takie modele z przepływową grzałką ja dostałem swoją za 5 zł na szrocie i pieknie robi robotę Stosuje nawet gorący roztwór NAOH i żaden brud nie ma szans. Im więcej butelek na raz myjesz tym wiecej potrzebujęsz środka .Ja swoją na 8 szt. myłem 120 butelek w 2 godz. Popytam taka opcje bo to utnie troche kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Tutaj moje rozwiązanie myjki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Przede wszystkim, to chyba masz otwory za duże. Im mniejsze, tym strumień silniejszy. Dokładnie tak, jak zagniatałeś za dziecka ręką końcówkę węża ogrodowego przy podlewaniu. No chyba że za dziecka nie miałeś babci z ogródkiem do podlewania, to już twoja strata Spróbuj tam jakieś dysze wkręcić, jaroM6 pisał że użył od junkersa, może wystarczy to zmienić. Przy tak dużych otworach jak twoje, to faktycznie, bez porządnej pompy hydroforowej może się nie udać. Edytowane 24 Maja 2019 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi