Lisu Opublikowano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej? W całym internecie nie jestem w stanie znaleźć żadnej informacji ani przepisu dotyczącego tego kwiata. Szczególnie jestem ciekawy ilości potrzebnej do zabarwienia piwa na mocny niebieski,oraz czy wpływa on na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voriz Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrowWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisQ Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 30 minut temu, Voriz napisał: Sklep piwoszarnia ma w ofercie zestaw do uwarzenia blue aipa, w skladnikach jest 25 gramów na 20 litrow Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Ja tylko dodam od siebie, że taka ilość w zupełności wystarcza do osiągnięcia granatowego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisu Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 A co do kwestii wpływania na smak. Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisQ Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Lisu napisał: A co do kwestii wpływania na smak. Wiem że robi się z niej herbatę,więc jakiś tam smaczek musi mieć. Czy przy takiej ilości jest to niewyczuwalne? W mojej warce czuć już było posmak tego dodatku. Wyszło lekko słodkawe, z nutą herbacianą w tle. Lisu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isnx Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 dodajecie na ostatnie 5min gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komo Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Podepnę się pod temat. Ma ktoś jakieś doświadczenie w kwestii dodawania klitorii ternateńskiej w celu barwienia piwa na niebiesko? Lepiej dać na 5 min gotowania, whirpool czy może na ostatni dzień fermentacji? Ilościowo planuję dać tak jak było napisane wyżej 1,25g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 W dniu 1.06.2019 o 16:24, Lisu napisał: Witam,czy ktoś próbował zabrwić piwo na niebiesko używając Klitorii Ternateńskiej? Znam to ziółko, parzy się z tego herbaty. Ale uwaga, w kwaśnym środowisku (po dodaniu cytryny) zmienia odcień na różowy. Aby zachować niebieski kolor odczyn musi być zasadowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 W zasadowym to nawet żółta może być. komo i korzen16 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Fajne to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komo Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Dzięki za tabelkę z odcieniami. Dobrze wiedzieć Nikt nie ma doświadczenia z tym kiedy dodawać? Osobiście najbardziej skłaniam się do wrzucenia tego na ostatnie 5 min gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 A ja wrzuciłbym na chłodzenie jak przy chmieleniu whirpoolowym - herbatka naciąga około 5 minut. Kolor podczas chłodzenia się wyciągnie, a przy gotowaniu bałbym się, że wyciągnie się coś jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Używałem do barwienia miodu w 2 wersjach - sycony (na 5') i niesycony na zimno. Kolor zdecydowanie lepszy na zimno, chociaz ze względu na to, że miód ma pH niższe od piwa, to bardziej w fiolet/róż wchodziło. komo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komo Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Dzięki To chyba jednak pójdę w metodę na zimno na ostatnie godziny fermentacji. Potestuję po ilu godzinach w wodzie będzie odpowiedni kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się