adanjan Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 podczas jednej z wypraw firmowych do Arabii Saudyjskiej znalazłem w sklepie syrop daktylowy. Jako, że kraj jest wybitnie antyalkoholowy pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić piwo z saudyjskim akcentem, tak dla przekory i poczęstować nim znajomego spolonizowanego araba ;-) zastanawiam się nad tym czy dodać go do refermentacji (jeśli tak to jak wyliczyć odpowiednią ilość) czy też bardziej jak miód do gara podczas chmielenia. Chodzi mi o to, żeby choć trochę wzbogacić ewentualny bukiet piwa, może ktoś podobne eksperymenty robił np. z syropem klonowym? coś kojarzę wątek e-prezesa, ale wyników nie pamiętam, chyba nie było.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Randy Mosher w Radical Brewing mowi, ze syrop daktylowy nie wnosi za wiele do smaku/zapachu; w zasadzie mozna traktowac jak cukier. Syrop klonowy juz troche wiecej, ale drogie to pieronsko... :rolleyes: (za to cukier palmowy... hmm... czeka juz na swoja kolej kilogramowy bloczek jaggery z marketu indyjskiego ;-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja tez mam zamiar sprawdzic jak to wygląda z cukrem palmowym . Za tydzien lub dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Podbijam temat. Ktoś w międzyczasie próbował jakichś eksperymentów z syropem daktylowym. Zastanawiam się, czy może coś wnieść do portera bałtyckiego, np. jako surowiec do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Warzyłem dawno temu zwykłego ciemniaka (ale) z dodatkiem syropu daktylowego. Ostatnio dałem do biedaRISa 2 słoiczki. Taki syrop ma mniejszą gęstość niż syropy słodowe (ekstrakty) i barwi na czerwono/brązowo. Ciężko wyliczyć ile użyć, bo nie ma podanej gęstości. Możesz to zrobić doświadczalnie. W świeżym piwie było czuć wyraźnie daktyle, w starszym już mniej. Wszystko zależy ile. Ja lubię ten składnik i pewnie jeszcze z nim coś zrobię. Zakupiłem też cukier palmowy (kokosowy). Ciemny, mocno aromatyczny i też zamierzam użyć w RIS-ie lub porterze. Uprzedzając pytania. Nie wiem ile dać. Sam eksperymentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się