Pierre Celis Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Otwarty w 2015 roku Nowy Browar Szczecin siedzibę ma w XIX-wiecznej kamienicy noszącej wtedy nazwę „Pod Trzema Złotymi Kotwicami Miłości i Wierności”. Tak jest, mieściła się tu loża masońska. Po likwidacji wolnomularstwa za czasów III Rzeszy, urządzono tu kasyno Landswehry i gospodę wraz ze składem win i rozlewnią likierów. Po włączeniu Szczecina do Polski kamienicę przeznaczono na Dom Kultury Kolejarza. W 2013 nowy właściciel przeprowadził remont generalny. Miejsce ma zatem ciekawą historię. A dlaczego warto wpaść tu obecnie? Na pewno dlatego, że warzy tu jeden z najbardziej doświadczonych piwowarów średniego pokolenia – Michał Grossmann. Michał zaczynał w gdańskiej Brovarnii, potem warzył w gliwickim Majerze. Jego specjalnością jest pszenica oraz lekko podrasowany wędzonym słodem ciemny lager. Powód drugi – niższych cen na piwo z małego browaru, które lane jest na miejscu, próżno szukać gdzie indziej. W roku 2019 duże piwo jest za 7,9 zł, małe za 6,5 zł. Cena ulega lekkiej zmianie po godzinie 17 w piątki i soboty – wtedy jest to, odpowiednio, 9,9 zł oraz 8 zł. Prócz tego są dwa piwa specjalne, obecnie pochodzące z Maltgarden. Komu mało w kwestii wyboru – może przemieścić się piętro wyżej, gdzie urządzono wielokran z dziewięcioma gościnnymi piwami. Jest zatem ciekawie i przyjaźnie dla portfela. Zapraszam też na obszerną wideorozmowę z Michałem Grossmannem! Nowy Browar Szczecin, Szczecin, Partyzantów 2 http://nowybrowar.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się