klarkid Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Hey! Jutro nadchodzi dzien rozlania pierwszej warki z brew kitu, mam nadzieje ze bedzie z happy endem. Zastanawiam sie juz powoli nad druga warka i tym razem chcialbym skorzystac z gotowego zestawu, mysle nad "ale" z BA. Czy bedzie ono mialo karmelowy smak? W jaki sposob moge go uzyskac? tak, zeby smakowalo choc troche jak spiżowe karmelowe <love> ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Patrząc na skład "Ale" nie sądzę, żeby miało taki posmak. Normalnie trzeba by użyć dodatku słodów melanoidynowych do zasypu (koledzy, skorygujcie jak się mylę) ale to przy zacieraniu a tu masz ekstrakty. To może spróbuj w sposób domowy skarmelizować niewielką porcję ekstraktu i napisz, jaki był wynik? Na przykład jakieś 2/3 szklanki ekstraktu rozpuść w takiej samej ilości wody i taki syrop zagotuj i potrzymaj na wolnym ogniu kilka minut. Powinien się ładnie skarmelizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się