tommisww Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) Witam. Na wstępie zaznaczę, że zapoznałem się z tematem dość dogłębnie. jednakże mam jedno pytanie. Czy takie piwo da się uratować, żeby pozbyć się zapachu? Ewidentnie wali farbą emulsyjną. Wizualnie żadnych oznak infekcji. Drożdże Bulldog American West B5. Laktoza, na cichą dodane truskawki na 4 dni (pasteryzowane) Temp fermentacji 17 stopni, 10 dni burzliwa, Blg początkowe 16 plato spadło do 6 (dużo). Przy przelewaniu na cichą Aipa pachniała wyśmienicie. Czy jest jakiś ratunek dla tego piwa? Edytowane 15 Lipca 2019 przez tommisww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Warto poczekać. Jest szansa, że po prostu piwo za krótko stało na drożdżach i nie dokończyły "sprzątania". Pamiętam, że mi black IPA tak capiła, 3 tygodnie cichej wyczyściły profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Po pierwsze to aldehyd octowy wyszedl, bo za wcześnie przelałeś na cichą. Temat wałkowany setki razy. Na cichą, jeśli w ogóle, przelewamy dopiero po zakończeniu głównej fermentacji, czyli jeśli blg nie spada przez 2 dni.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommisww Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Blg miałem niezmienne przez 2,5 doby, laktoza niefermentowalna przez drożdże podnosi ekstrakt, to dodałem mniej więcej + 2 blg., czyli zrozumiałem to tak jakby odfermentowało mi do 4 blg. Osad drożdzowy ładnie zbity był na dnie. 10 dni burzliwej to jednak za mało dla piwa o takim ekstrakcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Najwyraźniej za mało. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Nie do końca się zgodzę z poprzednimi postami. 49 minut temu, Wuuu napisał: Po pierwsze to aldehyd octowy wyszedl, bo za wcześnie przelałeś na cichą. Temat wałkowany setki razy. Na cichą, jeśli w ogóle, przelewamy dopiero po zakończeniu głównej fermentacji, czyli jeśli blg nie spada przez 2 dni. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Fakt, 10 dni nie jest jakimś mega długim czasem fermentacji, ale jeśli była przeprowadzona prawidłowo to w piwie o +- 14blg nie powinno go być już raczej czuć, zwłaszcza jak autor tematu zaznaczył - piwo wcześniej nim nie śmierdziało (przy przelewaniu). Miałem taki przypadek w dwóch piwach gdzie próbowałem dodać truskawek na cichą. Pierwszym piwem był American Wheat gdzie po około 20 dniach w fermentorze przelałem piwo na +- 1kg truskawek (wcześniej rozgotowanych i schłodzonych) i prócz dużych fontann było czuć jeszcze większy smród aldehydu. Druga warka to Berliner Weisse gdzie po 47 dniach fermentacji (7,9°Blg początkowe, więc raczej nikt nie zarzuci że zbyt krótko fermentowane :P) przelałem 11l piwa na 1,2kg mrożonej truskawki. Tu nawet nie doszło do butelkowania bo tak śmierdziało aldehydem, gdzie równolegle puszczona cześć piwa z czerwoną porzeczką pachniała dużo przyjemniej, owocowo. Coś jest na rzeczy z tymi truskawkami, nie do końca wiem co i nie wiem jak ludziom wychodzą dobre piwa z ich użyciem, u mnie przy dwóch próbach skończyło się tak samo. Najwyraźniej używam albo niewłaściwych truskawek, albo dochodzi do jakiejś reakcji która wprowadza bardzo dużą ilość tlenu do młodego piwa i stąd ten aldehyd. Nie wiem jak to się dzieje ale chętnie zgłębiłbym temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Przeczytaj sobie to: http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octowy-czyli-zielone-jablko/ Jak jest intensywny to już za wiele nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się