blaat Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Czesc Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas. Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania: a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ? b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ? c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ? Pozdrawiam, Tomek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Czesc Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas. Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania: a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ? b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ? c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ? Pozdrawiam, Tomek. a) najprawdopodobniej są to drożdże suche, więc na 90% nic im nie będzie. Drożdże lubią ciepło nawet do 40°C b) drożdże w lodówce, chmiel w zamrażarce, słód w suchym miejscu. Puchy z ekstraktem można wszędzie. Może tylko nie na słońcu, wysokiej temp. bo to wszystkim produktom szkodzi. c) poszukaj na forum tematu "lodówka ze styropianu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 a) jak masz wątpliwości, zrób starter b) stężenie cukrów jest tak duże, że niewielu może zaszkodzić c) na forum podano wiele rozwiązań, ale tak na szybko : wkłady do lodówki turystycznej, lub plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku, kładzione na pokrywę fermentatora, fermentator owinięty np. kocem, wymiana wkładów 2-3 razy dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co? I ile tej soli należy dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co? I ile tej soli należy dać? Słona woda ma niższą temp. zamarzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Tylko jaki to ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Słona woda ma niższą temp. zamarzania. No ma... ale jakie to ma znaczenie? Przecież nie osiągniemy niższej temperatury niż ta panująca w zamrażalniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się