Gallson Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Cześć Zacząłem warzyć większe warki, obecna lodówka mieści mi tylko jeden fermentor. Mam dylemat co będzie lepsze, lodówka czy zamrażarka szufladkowa wysoka 180cm . Posiadam również sterownik Inkbird ITC 308. Poradźcie co kupić tak żeby później nie żałować . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Mam podobny dylemat, wiec podepnę się do tematu. Chce kopić zamrażarkę szufladowa, około 150 cm wysoka, na 2 fermentory. Wydaje się być lepsza od lodówki dzięki możliwości zejścia z temperatura niżej (cold crush) i lepszą izolacją, ale obawiam się trochę kontrolowania temperatury brzeczki gdyż zamierzam włożyć sondę do wiadra, a chłodzenie w zamrażarce odbywa się szybciej nic w lodowce. Mam ten sam sterownik co Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Jeśli znajdziesz taką zamrażarkę w której szuflady nie są przedzielone rurkami z chłodziwem, to jak najbardziej. Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 13 minut temu, jarkus napisał: Jeśli znajdziesz taką zamrażarkę w której szuflady nie są przedzielone rurkami z chłodziwem, to jak najbardziej. Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka O tym nie pomyślałem, ale na razie tylko oglądałem to w necie. Dzieki. Czyli wygląda na to ze na 2 fermentory to jedynie lodówka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gallson Opublikowano 19 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Słuszna uwaga z tymi rurkami z chłodziwem . Też mam sondę wpuszczona do fermentora. Wygląda na to , że trzeba zakupić lodówkę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Albo mała zamrażarkę na jedno wiadro. No właśnie nie wiem do ilu stopni zejdę w lodowce przy cold crash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Lodówka to pewnie 5-7 ok 7 stopni zjedziesz, chyba że oszukasz termostat to pewnie dodzie niżej z temperaturą. Z zamrażarką powinno pójść łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Sprawną lodówką nie ma problemu dojść do 2-3 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Dodam od siebie. Pozostają jeszcze zamrażarki tzw. ladowe (otwierane do góry) . Parownik umieszczony jest w ścianach zewnętrznych więc nie ma przegród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi