damian511 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Witajcie, zastanawiałem się czy jeżeli chodzi o brewkit to data ważności ma duże znaczenie? Pytam ponieważ znalazłem na allegro Coopersa Real Ale za 33.83 zl co dawało by cene za butelke piwa na poziomie 77 groszy (oczywiśćie na cukrze) tylko ta data ważnosci jest do marca tego roku, sprzedawca twierdzi że robił testy i jest ok, co sądzicie? Edytowane 31 Lipca 2019 przez damian511 Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 W sumie, to taki ekstrakt jest potwornie słodki, to jak miód - więc nie powinien się popsuć. Nie wiem, jak z chmielem, czy nie będzie nieco zwietrzały - ale chyba nie ryzykujesz wiele. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 To zapewne ekstrakt chmielony więc problem zwietrzałego chmielu odpada. Sam ekstrakt też podejrzewam w dobrej jeszcze formie. Istnieje jednak ryzyko, że drożdże mogą być już niemrawe, nie wiadomo w jakich warunkach brewkit był przechowywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 To zapewne ekstrakt chmielony więc problem zwietrzałego chmielu odpada. Sam ekstrakt też podejrzewam w dobrej jeszcze formie. Istnieje jednak ryzyko, że drożdże mogą być już niemrawe, nie wiadomo w jakich warunkach brewkit był przechowywany. Czyli sugerujesz użyć ekstraktu, tylko z innymi drożdżami? W sumie, wiele osób tak sugeruje niezależnie od terminu przydatności... Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jak robiłem brewkity to używałem drożdży z zestawu i piwa wychodziły ok. W powyższym przypadku, gdziem mamy kilkumiesięczne przeterminowanie, drożdże są najsłabszym ogniwem. Chyba bym nie zaryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Jak coś to dam znać za 3 miesiące, właśnie jadą u mnie dwa baniaki na przeterminowanym ekstrakcie słodowym i brewkicie. Brewkit z rok a ekstrakt chyba nawet z dwa, ciężko było się mi wyznać z etykiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi