Skocz do zawartości

Browar Pieron: Milk Stout


Rekomendowane odpowiedzi

Kolor jak przystało na stouta czarny jak smoła. Nagazowanie bardzo małe, nie wiem czy takie ma byc czy jeszcze sie nie zdążyło nagazować. Piana jednak się tworzy, niewysoka (jakieś 5mm) w kolorze ciemnobeżowym, szybko opada. Zapach lekko palony, słodowy minimalnie karmelowy i trochę czuć chmiel. W smaku czuć czekoladę, kawę zbożową, słodycz od laktozy wyczuwalna ale nie dominuje ładnie równoważy goryczkę. Bardzo smaczny słodki stout, pewno taki jaki leją (lali) w brytyjskich pubach (tak mi się wydaje ale nie mam porównania).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jak pewnie innych co mieli porówanie to ma być palone, ale ta wersja bardziej do mnie przemawia. Może w Żywcu szału nie będzie ale mi przynajmniej smakuje.

A tam godosz gupoty. Mnie zastanawia jedno: wg definicji BJCP nagazowanie niskie do umiarkowanego, Beer Smith podaje że odpowiada to zawartości CO2 2,0-2,4, czyli jak na "brytyjczyka" dolna granica jest dość wysoko (ESB dla porównania ma 1,5) Wydaje mi się, że Twoje jest nagazowane tak blisko tych 1,5. Zobaczymy metryczkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.