shayboos Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam wszystkich. Na początku wypada mi się przedstawić. Na imię mi Maciej. To może tyle o sobie Mieszkam w Zabrzu w dzielnicy Rokitnica. I tyle chyba na razie na serio wystarczy. Na waszym forum bywam już od czasu gdy obejrzałem filmik "Jestem Piwowarem Domowym" jeszcze w styczniu. I za ten filmik na początku pragnę Wam podziękować, bo inaczej nigdy bym chyba nie wpadł na to, że piwo można zrobić w domu. I to nie byle jakie piwo. A piszę dopiero teraz, ponieważ jestem już po degustacji mojego pierwszego piwa (w dodatku z okazji narodzin mojego syna ), co prawda z brew-kita ale chcę po kolei zdobyć doświadczenie. Uważam więc, że dopiero teraz wypada mi nazwać się początkującym piwowarem domowym, który może zabrać głos. Piwko - Pilzner (brewmaker's Pilsener Lager - przed dodaniem drożdży miał 11°Blg -za bardzo rozwodniłem uzyskując 23 litry brzeczki, przed butelkowaniem poniżej 3°Blg )- muszę przyznać, że mimo bycia moim pierwszym, w dodatku robionym bez doświadczenia no i z brew-kita bardzo mi smakuje - zwłaszcza ten posmak drożdży kojarzący mi się z pszeniczniakami, które od czasu do czasu kupowałem podoba mi się. Nawet nie doczekałem pełnego leżakowania (niecałe 2 tygodnie) bo kilka granatów zalało mi kuchnię i piwnicę a to wszystko przez nierówne wymieszanie zielonego piwka z pożywką do refermentacji ... no ale nieważne - czegoś mnie to też nauczyło. Przede mną kolejne doświadczenia - w najbliższym czasie czeka mnie zrobienie koźlaka, a jeśli dobrze pójdzie mam nadzieję wybrać się na festiwal birofilia 2010 i podpatrzeć na warsztatach innych piwowarów... No i się rozpisałem... Cieszę się, że wreszcie mogłem coś napisać na tym Forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam na forum udanych warek życzę Śląsk się umacnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam, witam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 I ja witam, Mapa piwowarów szybko się zagęszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 I ja witam, ale z gór(niskopiennych). Wytrwałości w warzeniu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Siemka , udanych warek .pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witaj śląski piwowarze! Powiem Ci, że znalazłeś sobie super hobby! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam kolejnego piwowara :) Piwo na Śląsku ma bogate tradycje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Piwo i jego proces tworzenia to jak najbardziej fantastyczne hobby. Co do bogatej tradycji na Śląsku to jedynie boli bardzo, że zabrzański browar (kiedyś piwo Górnośląskie jak niektórzy pewnie pamiętają) wykupiony przez Van Pur robi obecnie gorsze niż przeciętne piwo. Ale może kiedyś się to zmieni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 witam serdecznie piwowarów na śląsku jak drożdży w gęstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Najazd ślązaków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam z Dolnegośląska życzę udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 I ja witam,Mapa piwowarów szybko się zagęszcza. Faktycznie. Niedługo z braku miejsca trzeba będzie zacząć przysłowiowy "Drang nach Osten" Pozdrowienia z wybrzeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Najazd ślązaków :okey: Dopiero dowiesz się na konkursach. Witam nowego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam z WLKP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam ze Śląska Cieszyńskiego Samych udanych warek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam z Gór Wałbrzyskich (średnio piennych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiR Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam i zapraszam na Piwko do centrum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Na piwko zawsze chętnie wpadnę, ale nie w tym tygodniu - obowiązki świeżego taty... Ale dobrze wiedzieć, że jest nas tylu w okolicach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi