natrix Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam, Wybaczcie to zapewne durne i podstawowe pytanie: chcę dzisia zrobić chłodnicę (mam 15mb rurki miedzianej) - czy mam ją wymoczyc w czymś kwaśnym przed użyciem (np. potraktować octem), czy to nie jest konieczne? Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam,Wybaczcie to zapewne durne i podstawowe pytanie: chcę dzisia zrobić chłodnicę (mam 15mb rurki miedzianej) - czy mam ją wymoczyc w czymś kwaśnym przed użyciem (np. potraktować octem), czy to nie jest konieczne? Z góry dziękuję za pomoc! a zmięknie ? jak twarda miedź możesz też zagrzać powinna zrobić się bardziej plastyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 11 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 mam miękką, tylko cały czas mi się kołacze po głowie, że ponoć trzeba potraktować czymś kwaśnym, żeby nie wchodziła w rekację z piwem, które też ma kwaśny odczyn. Ale nie jestem w stanie przypomnieć sobie gdzie takie coś wyczytałem i czy faktycznie wyczytałem, więc dla pewności pytam. A o zmiękczaniu to nawet nie pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wbl Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Nie jest to konieczne. Umyj ją i wygnij, potem na 10' przed końcem chmielenia (wypłukaną z wierzchu) wsadzasz do garka i gotujesz. Po wystudzeniu piwa po prostu ją myjesz wodą z wierzchu, lepiej od razu żeby nic na niej nie zaschło. Wewnątrz się nie przejmuj tam i tak płynie chłodziwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Ja tez gdzieś wyczytałem ze trzeba wyczyścić w czymś kwaśnym by pozbyć się korodujących warstw. Ponoć jak się tego nie zrobi to sama się oczyści podczas pierwszego schładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 (edytowane) Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał. Patyna jest trująca. Edytowane 11 Czerwca 2010 przez danko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 ja mam czujniki zamknięte w miedzianych osłonach i podczas warzenia się czyszczą. Z drugiej strony starzy piwowarzy twierdzą że trochę miedzi robi dobrze drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał.Patyna jest trująca. hmm zacytuje książkę "Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce." i jeszcze jeden cytat "Kwas octowy jest dobrym środkiem czyszczącym do urządzeń z miedzi, szczególnie w przypadkach pierwszego oczyszczania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 kwas octowy jest na tyle mocny że rozpuszcza tlenek miedzi którym normalnie jest pokryta miedź. Pod wpływem tlenu z powietrza i wilgoci tworzy się na powierzchni tlenek miedzi CuO. Kwas octowy go rozpuszcza pozostawiając samą miedź, której kwas octowy nie jest w stanie naruszyć bez wsparcia jakiegoś utleniacza. Ot cała historia. I rzeczywiście jak się włoży miedź pokrytą tlenkiem do gotującej brzeczki to się ładnie czyści do gołej miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba przed użyciem lekko przeczyszczę roztworem octu. Tak wyczytałem w "Domowym warzeniu piwa" Lehrla (chyba na niego powoływał się też tieroo), ale widzę, że zdania są podzielone. Tak czy siak, dzisiejszy dubbel, co się właśnie zaciera, będzie już chłodzony chłodnicą, a nie w brodziku Edytowane 12 Czerwca 2010 przez natrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 miedź idealnie się czyści octem z wodą utlenioną lub jakimś innym utleniaczem. Chodzi by roztwór był kwaśny i miał w sobie utleniacz. Może być np ocet + woda utleniona ocet + kilka ml wybielacza kwasek cytrynowy + domestos itp czyści do gołej miedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Zamocz ją w occie a będziesz miał piękną zielono-niebieską patynowaną rurkę . Raczej z tym pomysłem bym się wstrzymał.Patyna jest trująca. hmm zacytuje książkę "Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce." i jeszcze jeden cytat "Kwas octowy jest dobrym środkiem czyszczącym do urządzeń z miedzi' date=' szczególnie w przypadkach pierwszego oczyszczania"[/quote'] Sprawdziłem. Faktycznie moczenie w occie nie musi skończyć się spatynowaniem miedzi. Dzieje się tak wtedy gdy w powietrzu znajduje się dużo CO2 i gdy nie dokładnie się ją wysuszy. Napisałem tak ponieważ kiedyś bawiłem się w patynowanie i robiłem to właśnie poprzez przecieranie przedmiotów miedzianych szmatką nasączoną octem. Co złego to nie ja. PS. Jeśli chodzi o patynowanie to polecam książkę "Chemia dla kolekcjonera" S.Sękowskiego. Edytowane 12 Czerwca 2010 przez danko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wbl Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 hmm zacytuje książkę"Spiralę chłodzącą należy przed jej pierwszym użyciem oczyścić wodnym roztworem octu. W przeciwnym razie "oczyści się" sama w chemicznie kwaśnej brzeczce." Ale po co, myślisz że miedź po pierwszym użyciu się nie utlenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Dopisze swoje pytanie chłodnica zanurzeniowa wiadomo o co chodzi.Ale jakie jeszcze inne oczywiście bardziej skuteczne i oszczędne bo woda kosztuje,stosujecie chłodnice jak zrobić gdzie kupić itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 najbardziej wydajne są chłodnice przepływowe, możesz albo kupić wymiennik ciepła (jest w piwodzieju) albo sobie zrobić wymiennik rurowy. Masz rurkę miedzianą którą wciskasz w wąż ogrodowy. Rurka środkiem płynie brzeczka a wężem zimna woda. teraz nie mogę znaleźć ale na forum gdzieś były zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 albo zrobić na wzór chłodnicy do destylatu. Zrobiłem parę testów na krótkiej 3 metrowej chłodnicy i teraz, dzięki uprzejmości Wesołego, składam z 10 mb rurki. I twierdzę, że takie rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne od zwykłej chłodnicy zanurzeniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Woda kosztuje to fakt. Ja na przykład wodę z chłodnicy wlewam do zatkanej wanny. Na schłodzenie całej brzeczki potrzebuje około pół wanny wody ( wedle licznika wyszło mi 0,11 m3 czyli jakieś 0,83 zł wedle stawki 7,60 za metr). A zebrana woda służy do mycia wszystkiego co pozostaje po warzeniu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 ł wedle stawki 7,60 za metr Ze ściekami? Też bym tak chciał ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Ja wodę z chłodnicy używam do odmaczania pustych butelek lub/i mycia sprzętu. Nie przesadzałbym z oszczędnością, wymiennik płytowy fajna rzecz ale ilość warek po jakiej jego koszt zwróciłby się jest nie adekwatna do zaoszczędzonego czasu w moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 ł wedle stawki 7' date='60 za metr[/quote']Ze ściekami? Też bym tak chciał ! A ile u ciebie kosztuje ? Bo mnie się wydawało że w WPR to już przesadzili z ceną ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Rybnik - 12,06 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 LOL ... to ja już nie narzekam pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 a ja mam własną studnię, i płacę na miesiąc ryczał 70 zeta za kanalizację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) No niestety w bloku studni sobie nie wykopie a te 12.06 to netto. Na wodę jak pamiętam dobrze VAT to 7% ale musiał bym na rachunek spojrzeć. Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 U mnie 9,16 zł. W Rybniku chyba mineralną dają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się