Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Lub inaczej dla googla. Czy zawieszone w roztworze drożdże mogą powodować błąd pomiary areometrem ballinga? Temat zamieściłem w piaskownicy, jeśli moderator stwierdzi iż temat powinien znaleźć się w innym dziale to niech zadziała ? Temat kierowany do ludzi początkujących ? Pewnie nie jedna osoba zastanawiała się nad tym czy drożdże, które fermentują brzeczkę mogą nam zafałszować wynik. Na pewno zastanawiali się nad tym wszyscy początkujący piwowarzy, winiarze czy miodosytnicy. Poniższe doświadczenie powinno rozwiać wątpliwości. Hipoteza jest taka drożdże podobnie jak gwoździe nie są cukrami i nie powinny wpływać na pomiar areometrem ballinga. Hipoteza kolegi. Nie ma się co przejmować obecnym pomiarem, bo gdy drożdże opadną wynik będzie poprawny i niższy. Która hipoteza jest poprawna? Postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment, bo doświadczeniem bym tego nie nazwał. Hipoteza właściwa: Założyłem że rozpuszczę porcję gęstwy w wodzie i wykonam pomiar. Według tego założenia areometr powinien wskazywać 0 blg. Założyłem również, że w drożdżach z dna wiadra może być piwo i wynik może być zafałszowany o powiedzmy 0,5 blg Materiał, metody i wyniki: Poniżej znajdziecie zdjęcia. Do kolby o pojemności 200 ml wlano wodę kraniczankę o temperaturze 22,2 stopnie – wiem że: · powinno być 20 stopnie ale tej różnicy na areometrze nie wyłapiemy, · powinna być destylowana woda, ale po obejrzeniu ponad 2000 roztoczy Varroa zapomniałem kupić Po umieszczeniu areometru w wodzie odczytano ze skali wartość 0. Następnie przy pomocy łyżeczki do herbaty dodano do kolby jedną porcję gęstwy z dna wiadra. Całość uzupełniono do 200 ml wody kraniczanki. Dokładnie wymieszano mieszaninę. Ponownie przy użyciu menzurki i areometru orkeślono stopień blg. Odczyt wskazywał ponownie 0. Wykonano kolejny test. Tym razem woda miała temperaturę 19,5 stopnia. Wodę w kolbie wymieszano tym razem z 3 łyżeczkami gęstwy. Wynik pomiaru to ponownie wskazuje 0. Prawidłowo powinno to być wykonane w kilku próbach ale mi się nie chciało. Wniosek: zawiesina drożdży nie ma wpływu na odczyt ze skali znajdującej się w areometrze ballinga. Czy teoria kolegi jakoby po opadnięciu drożdży odczyt blg byłby niższy jest fałszywa? Myślę że nie. Z mojego eksperymentu wynika, że na odczyt stopni blg nie ma wpływu zawiesina drożdży. Natomiast ta zawiesina może jeszcze dojeść trochę cukru zanim opadnie co da nam inny wynik. Ale to już jest temat na inne doświadczenie. Więc do wszystkich młodych piwowarów: Symptomem końca fermentacji jest kilka krotne odczytanie z areometru tej samej wartość w przeciągu paru dni. Tyczy się to nie tylko piwa ale i wina, miodu pitnego czy co tam fermentujecie. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Niech to ktos przeniesie do "artykuły i opracowania". Należy dodać, że dla pomiarów refraktometrem może to mieć duże znaczenie. Do browaru wracam za dwa tygodnie, więc na razie nie mam jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 A no waśnie jak to jest z reflektometrem? Moje jedyne doświadczenia z nim to mierzenie zawartości wody w miodzie, zaść brzeczka miodowa wygląda dziwnie Legenda głosi ze właśnie drożdże czy alkohol fałszują wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZenonBochenek Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Temat ciekawy, a w podobnym miałem temat ale nie chciałem tworzyć nowego wątku. : Czy 'herbatka' z chmielem dodawana na cichej zwiększa blg? Pytanie takie bo w ten piątek miałem jakieś 6.6 blg, w sobotę herbatka dodana, w poniedziałek 6.1 blg. Spodziewałbym się szybszego spadku ale od tych 6 blg już nie spadło ni o kreskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 W dniu 14.08.2019 o 07:41, ZenonBochenek napisał: Temat ciekawy, a w podobnym miałem temat ale nie chciałem tworzyć nowego wątku. : Czy 'herbatka' z chmielem dodawana na cichej zwiększa blg? Pytanie takie bo w ten piątek miałem jakieś 6.6 blg, w sobotę herbatka dodana, w poniedziałek 6.1 blg. Spodziewałbym się szybszego spadku ale od tych 6 blg już nie spadło ni o kreskę. Duża ilość chmielu na zimno może mieć wpływ na ekstrakt. Zerknij na poniższy ciekawy wpis. http://piwnygaraz.pl/hop-creep-czycha/ Jeżeli herbatka była przegotowana to enzymy i flora żyjąca na chmielu będzie martwa i wpływ będzie mniejszy. Jest to jeden z powodów dlaczego Vermonty są trudne w warunkach domowych. W dniu 13.08.2019 o 20:30, Ravage miodosytnik napisał: A no waśnie jak to jest z reflektometrem? Wszystko co ma wpływ na refrakcję bezpośrednio lub pośrednio będzie miało wpływ również na wynik. Mocno metna próbka rozproszy Ci światło i rozmyje linie, co wpłynie na błąd odczytu. Piwa z dużą ilością płatków, gdzie jest duża zawiesina mają mało wyraźną linię. Też pamiętaj o tym, że odczyt po fermentacji musi być przeliczony, ponieważ pojawia się alkohol o innym współczynniku załamania. Algorytm z jakiego m przelicza też jest obarczony bledem. W moim przypadku Terril jest bliższy splawikowi. Zatem dobrze by było aby próbka była jak najbardziej klarowna i w dobrej temperaturze. Zerknij w wolnej chwili na ten artykuł, odpowie lepiej na Twoje pytanie: https://byo.com/article/refractometers/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się